Med Fitbits nya armband kan du välja olika program anpassade efter träningsformen.
Med Fitbits nya armband kan du välja olika program anpassade efter träningsformen.

Fitbits avancerade träningsarmband är en bra träningskompis. Men ambitionerna att bli din nya vardagsklocka når inte ända fram.

Det är enkelt att använda de mest grundläggande funktionerna i Fitbits nya träningsarmband Charge 3: Räkna hur många steg du tar under en dag, ta tid på löprundan och kolla hur mycket pulsen går upp under promenaden till jobbet (eller när bussen är sen). Men har du lagt över 1 500 kronor på ett tränings­armband vill du förmod­ligen utnyttja det mer än så och det finns det möjlighet till här.

I armbandet kan du få en snabb uppdatering på hur många kalorier du har bränt under dagen, hur många minuter du har varit aktiv, hur många trappor du har gått i. Du kan välja olika program för att mäta din träning (löpning, cykling, simning, styrketräning och så vidare). Det finns också ett relax-program där du blir guidad till att sitta stilla och andas djupt.

LÄS MER: Test: Så bra är Huawei Mate 20 Pro och Oneplus 6T

Vill du få en ännu mer grundläggande hälsokoll så går du in i den tillhörande appen och loggar vad du äter och dricker under dagen, samt har på dig armbandet när du sover för att få en upp­datering om hur din sömn är. I appen finns också olika utmaningar som ska göra träningen lite roligare.

Dessutom kan du lägga cirka 400 kronor på ett premium-konto i appen Fitbit Coach där du kan få videoinstruktioner till olika träningspass. Med priset på träningsarm­bandet kunde det här gott ha ingått i kostnaden.

Det finns mycket funktioner och möjligheter för att mäta din träning och hälsa, och det som vi har testat fungerar bra. Det är dock på detaljnivå som Charge 3 haltar. Displayen ska lysa upp direkt när du vinklar upp armen  men tar ofta för lång tid på sig. Det är en detalj och det handlar om någon sekund, men det är tillräckligt för att man ska tänka på det och irritera sig på det. Menyerna känns dessutom ofta tröga att manövrera i.

Fitbit ger dig möjligheten att välja armband efter tycke och smak, och du kan också välja på olika designer av urtavlan. När man dessutom har inkluderat sitt betalsystem Fitbit Pay (som fungerar med flera svenska banker) känns det verkligen som att man har ambitionerna att Charge 3 ska bli din nya vardagsklocka.

Där är man inte än. Charge 3 är verkligen inte en smartklocka, och även om man kan göra lite egna designval så är den inte tillräckligt snygg och smidig för att du ska vilja bära den i stället för din vanliga klocka hela tiden.

Men om det är ett funktionellt träningsarmband du är ute efter – och priset känns överkomligt –  är Fitbit Charge 3 ett vettigt köp.

LÄS MER: Test: Så bra är nya Ipad Pro

Fitbit Charge 3

Har: Pulsmätare, klocka, är vattentät, OLED-display, Bluetooth.

Har inte: GPS, Wifi.

Batteritid: Upp till sju dagar.

Vikt: 35 g.

Pris: Ca 1 590 kronor.

Betyg: 3/5

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset