Superstark kontrast och rejäl svärta gör att du kan upptäcka detaljer i mörka scener – även om du tittar i ett ljust rum.
Superstark kontrast och rejäl svärta gör att du kan upptäcka detaljer i mörka scener – även om du tittar i ett ljust rum.

Mitt i den hektiska tv-säsongen plockar Samsung fram ett spännande och oväntat äss ur rockärmen. Kan 55Q8D helt enkelt vara Sydkoreas bidrag till kategorin bästa tv-köp i år?

SAMSUNG QE55Q8D

Plus: Superstark kontrast och övertygande svärta till ett bra pris gör att Q8DN är ett intressant alternativ till Samsungs egen Q9-toppmodell.

Minus: Utrustning och funktioner är något färre, och betraktningsvinkeln är begränsad.

Pris: Cirka 22 000 kronor.

Vi snålade inte med superlativen när vi testade Samsungs flaggskepps-tv QE65Q9FN tidigare i år. Den nya QLED-toppmodellen hävdar sig fint mot de bästa OLED-konkurrenterna tack vare avancerad LED-bakgrundsbelysning och kvantprickar som ger en gnistrande stark kontrast och färgåtergivning.

Men den kostar mycket: ett pris kring 30 000 kronor för en 55-tums Q9FN innebär att den är en av de dyrare TV-apparaterna på marknaden. Många har därför efterfrågat en mer överkomlig entusiast­modell från Samsung. Och nu är den här: QE55Q8D.

Saknar koppingsboxen

Jämfört med Q9FN är Q8D lite nedbantad när det gäller funktioner, fast inte så mycket som man skulle kunna tro. Största skillnaden är att Samsungs externa »One Connect«-kopplingsbox lyser med sin frånvaro. Alla anslutningar måste därför göras på baksidan, som på de flesta TV-apparater.

Detta innebär lite fler sladdar, men Samsung har lagt in skåror som gör att ström- och signalkablar kan dras ner dolda genom den ena foten. När det gäller andra funktioner är Q8D mycket snarlik toppmodellen, inklusive användargränssnitt och fjärrkontroll. Även det nya »Ambient Mode« finns med, som gör att skärmen kan visa en pausbild som ser precis likadan ut som väggen bredvid.

Uppför sig exemplariskt

Samsungskärmen har överraskande jämn ljusfördelning, utan irriterande halo-effekter eller ojämnheter. Den lokala dimningen är naturligtvis inte lika bra som i Q9FN-toppmodellen, men vi var tvungna att ta till kräv­ande testscener för att provocera fram skillnaden. Den är tydligast i extrema fall, med ljusa föremål mot en helt svart bakgrund, eller »ljuset i slutet av tunneln«. I de allra flesta fall uppför sig Samsungskärmen helt exemplariskt, lika exakt som Sony (XF9005) och på samma gång betydligt mer ljusstarkt.

Samsung QE55Q8D har ett något enklare ljudsystem än Q9, men ljudet är ändå helt utmärkt för den här prisklassen. Diskant och mellanregistret är klart och fint, vilket ger tydlig dialog. Här finns också gott om bas, även om den inte är lika tydligt definierad som i Q9FN. De flesta som funderar på en tv i den här prisklassen parar nog ändå ihop den med en passande soundbar-högtalare, men det är fint att veta att det inbyggda ljudet fungerar.

55 tum av ren och skär tv-glädje

Storlek/typ: 55-tums 4K QLED-LCD.

Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD).

Operativsystem: Samsung Tizen.

Ingångar: 4 HDMI, 3 USB

Utgångar: Optisk digitalt ljud.

HDR: HDR10+.

Webb: samsung.se

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om test samsung tv