OD-11 är svenska ljudingenjören Stig Carlssons verk. Nu är den tillbaka som molnhögtalare, med inbyggd dator och förstärkare.
OD-11 är svenska ljudingenjören Stig Carlssons verk. Nu är den tillbaka som molnhögtalare, med inbyggd dator och förstärkare.

En klassisk högtalare är tillbaka i modern tappning. Metro har testat OD-11 som hämtar musiken direkt från nätet. Men det fylliga ljudet motsvaras av en lika fyllig prislapp.

Gustav Gräll
Den speciella designen gör att högtalaren låter bäst placerad tätt intill en vägg.
Gustav Gräll
Den moderna tappningen av OD-11 styrs av en app i mobilen, ”Orthoplay”.
Gustav Gräll
Både led-lampan på högtalarens ovansida och märket längst ner på högtalaren hjälper dig placera den rätt.
Gustav Gräll
OD-11 låter inte bara bra, den är fin att titta på också.

Vad är OD-11?

Fråga dina föräldrar. De kanske vet. Det är en numera klassisk högtalare, designad av ljudingenjören Stig Carlsson, med vanliga svenska hem i åtanke. ”Carlssonkuben”, som den också kallas, debuterade redan 1974 men har nu släppts i ny tappning, med en liten smart dator inbyggd i lådan som strömmar musik direkt från nätet.

Varför göra om en 40 år gammal högtalare?

Därför att designen är så snillrik – och tidlös. OD-11 kan möbleras på flera sätt men låter bäst placerad tätt intill en vägg då den använder rummet för få till ljudbilden. Svenska Teenage Engineering, som tidigare gjort sig kända för en populär synt, har jobbat med produkten i flera år och är äntligen helt klara.

Hur låter det?

Det låter riktigt bra – så klart. Ljudet från högtalaren fyller verkligen rummet på ett väldigt tillfredsställande sätt. Det som saknas är stereoeffekten, som uppnås först med två likadana högtalare. Det gör dessvärre ett rejält avtryck i plånboken eftersom ett exemplar kostar 9 000 kronor.

Hur fungerar den som en modern molnhögtalare?

Den har stöd för Airplay, vilket är en glad nyhet för alla Iphone- och Itunes-användare. Dessvärre går det inte att strömma musik via bluetooth. Men den har även stöd för Spotify och Spotify Connect, vilket borde räcka bra för de flesta svenskar. Även musik från Soundcloud går att spela upp direkt.

Är det något som krånglar?

Inte för mig, och med tanke på hur enkel installationen är borde den inte ställa till problem för någon annan heller. Det är bara att koppla in och koppla upp, vilket går på under en minut.

I en mening?

Uppdaterad klassiker med fylligt ljud för den som har råd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Tester