Kinesisk start-up på frammarsch eller billig Iphone-kopia för halva priset? Metro har testat senaste Oneplus-mobilen för att se hur den står sig mot konkurrenterna.

Vad är Oneplus 5?

Det är senaste modellen från kinesiska tillverkaren Oneplus, som utmärkt sig för hög prestanda till lågt pris, samt smarta marknadsföringskampanjer. Första mobilen gick bara att köpa om du fick en särskild inbjudan. Men Oneplus 5 kommer att säljas mer traditionellt.

LÄS MER: Test: Samsung Galaxy S8 – vårens snyggaste mobil

Vad är så bra med Oneplus 5?

Det största försäljningsargumentet är det (förhållandevis) låga priset. Oneplus 5 säljs i två versioner, för 4 995 respektive 5 495 kronor. Men prestandamässigt ska den motsvara Galaxy S8 eller Iphone 7. Och på många sätt är mobilen en kopia av den sistnämnda, både utseendemässigt och funktionsmässigt.

Oneplus 5 påminner om Iphone 7 Plus, på flera sätt.

Hur lika är Oneplus 5 och Iphone 7?

Låt oss säga så här. Oneplus har hämtat lejonparten av inspirationen hos Apple. Mobilen har dubbla kameror, precis som Iphone 7 Plus, porträttläge i kameran, precis som Iphone 7 Plus, fingeravtrycksläsare i hemknappen, precis som Iphone 7, ny mattsvart färg, precis som Iphone, tunna antennband högst upp och längst ner på baksidan, precis som Iphone 7.

LÄS MER: Samsung Galaxy S8 vs Iphone 7 – vilken är bäst?

Finns det över huvud taget några skillnader på Oneplus 5 och Iphone 7?

Så klart, Oneplus har till exempel ett hörlursuttag. Ironiskt nog följer inga hörlurar med i förpackningen. Den kör dessutom Android och har snabbladdare. Men framförallt så kostar den mindre. Den är minst 2 000 kronor billigare, beroende på vilken modell du väljer. I vissa fall är den så billig som en halv Iphone.

Men Oneplus 5 är en Android-mobil, varför ens jämföra med Iphone?

I det här fallet är jämförelsen oundviklig, men självklart kan ett eventuellt köp vara mer relevant för en Android-användare. Här saknas en del av de finesser som t.ex. Samsung Galaxy S8 har, men å andra sidan är Oneplus 5 nästan smidigare att använda. Och oavsett användningsområde imponerar mobilen.

LÄS MER: Test: Iphone 7 och Iphone 7 Plus – så bra är Apples vattentåliga mobiler

Den dubbla kameran i Oneplus 5 ger samma möjlighet till optisk zoom som finns i Iphone 7 Plus, liksom möjlighet till ett porträttläge.

Så vem ska köpa?

Visst saknar den det där lilla extra. Oneplus 5 är en relativt anonym telefon. Men de 5 500 kronorna som värstingmodellen kostar är långt ifrån bortkastade. De är snarare välinvesterade. För de flesta på jakt efter ny mobil kan det vara värt att kika åt detta håll.

I en mening?

Värdig Iphone- och Samsung-utmanare för en spottstyver av priset.

LÄS MER: Test: Ipad Pro – därför kan surfplattan ersätta din bärbara dator

Topp & stopp!

Metro gillar. Att Oneplus 5 är så prisvärd. Att leverera en mobil av denna kaliber för under 5 000 kronor är imponerande och välkommet.

Metro ogillar. Att den inte tillför särskilt mycket. Innovationsnivån är strax över noll, här handlar det istället att göra precis det någon annan redan gjort, men billigare.

Så presterar Oneplus 5 jämfört med Iphone 7 Plus

Att använda appar som mäter mobilens prestanda är lite vanskligt. Dels kan resultatet variera i olika mätningar, dels ger olika appar olika resultat. Men när vi använder oss av Antutu Benchmark för att få en fingervisning ser resultatet ut som följer:

Iphone 7 Plus: 168 984.

Oneplus 5: 180 373.

Ett högre värde är bättre, vilket innebär att Oneplus 5 tar hem fajten i vår, rätt ovetenskapliga, jämförelse. Så här skiljer sig priserna:

Iphone 7 Plus (128 GB): 9 895 kronor.

Oneplus 5 (128 GB): 5 495 kronor.

In i minsta detalj

Mått. 154,2 x 74,1 x 7,25 mm.

Vikt. 153 gram.

Skärm. 5,5 tum, 1920 x 1080 pixlar (401 ppi).

Kamera. Dubbel, 16 megapixel vidvinkel plus 20 megapixel telefoto.

Lagring. 64 eller 128 GB.

Processor. Qualcomm Snapdragon 835.

Pris. 4 995 kronor/5 495 kronor.

Betyg. 4 glober.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset