Att kunna styra Bebop kräver ingen expertis, men ju bättre du är desto mer avancerade flygningar kan du genomföra.
Att kunna styra Bebop kräver ingen expertis, men ju bättre du är desto mer avancerade flygningar kan du genomföra.

Om du vill få nya perspektiv på tillvaron kan en flygande drönare vara till stor hjälp. Metro har testat ett mellanting mellan en leksak och en professionell kameralösning.

Henry Lundholme
Utomhus rekommenderas att flyga utan de yttre skydden, eftersom de gör drönaren mer vindkänslig.
Henry Lundholm
Inomhus kan det dock vara en god idé att montera stötdämparna.
Henry Lundholm
Längst fram på Bebop sitter fisheyekameran med inbyggd stabilisator.
Henry Lundholm
Tack vare den går det att filma i full HD.

Vad är Bebop Drone?

Det här är franska Parrots mest avancerande flygande leksak hittills. Som vanligt styr du med mobilen, och en kamera längst fram på kvadrokoptern gör att du kan se hur du flyger direkt i mobilen.

Vad ska den användas till?

Till skillnad från dyrare drönare kan Bebop inte bära med sig några tyngre kameror vilket gör att den inte passar i proffssammanhang. Men den inbyggda kameran filmar i full HD, tillräckligt bra för amatörer.

Blir filmerna bra?

Kameran har inbyggd stabilisator, tack vare sitt fisheyeobjektiv som egentligen fångar en betydligt större bildyta än vad som syns på skärmen. Slutvideon blir alltså väldigt mjuk och följsam.

Hur långt går det att åka?

Drönaren skapar ett wifi-nätverk som mobilen ansluter till, och räckvidden är några hundra meter, så länge drönaren är inom synhåll (det är för övrigt ett tvång enligt Transportstyrelsens regler). Men runt väggar och bakom byggnader är det inte lika säkert att styrningen fungerar så bra.

Hur länge går det att flyga?

Bebop levereras med två batterier och vardera utlovar 11 minuters flygtid. Precis när det börjar bli kul måste drönaren alltså gå ner för landning. Det extra batteriet hjälper, men ytterligare flygtid hade varit önskvärt.

Vad gör Bebop bättre än andra drönare?

Att den är så enkel att manövrera, att den är så stabil, att videon blir så mjuk. Den har också inbyggd gps som kan användas för att skapa en färdväg utomhus. Dessutom är den vattentålig, något jag dock inte riktigt satt på prov. Dessa plus ska ses i förhållande till priset, eftersom den har begränsningar jämfört med dyrare alternativ.

I en mening?

Prisvärd drönare, men bara för den med genuint intresse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Tester