Kameran är P20 Pros starkaste del.
Kameran är P20 Pros starkaste del.

Är tre kameror bättre än två? Ja, det verkar i alla fall så. Kinesiska Huaweis nya toppmodell är ute. Den är som en dröm för fotoentusiasten.

Smartphones med dubbla kameror på baksidan har blivit allt vanligare, men kinesiska tillverkaren Huawei tar det nu ett steg längre. De tre Leica-kamerorna ger totalt 68 megapixel, som automatiskt skalas ner till hanterlig storlek.

Men vad gör då den tredje kameran? Förutom extra pixlar adderar den framför allt optisk zoom, vilket möjliggör betydligt mer flexibel fotografering av hög kvalitet.

Stor sensor

Sensorn i P20 Pro är större än hos konkurrenterna, vilket bland annat ger bättre bilder i mörker. Dessutom har telefonen en AI-funktion som förbättrar bilderna kraftigt, till exempel vid skymningsbilder. Där kommer ingen annan mobilkamera i närheten.

LÄS MER: Så bra är Iphone X

När vi testar kameran fungerar motivigenkänningen problemfritt, färgåtergivningen är pricksäker och bilderna blir oerhört skarpa. Kameran är med andra ord den här telefonens verkliga styrka, men även batteritiden sticker ut positivt.

Fingeravtrycksläsare och ansiktsigenkänning

Ansiktsigenkänningen upplevs snabbare än på Iphone X och när den inte fungerar finns en fingeravtrycks läsare som alternativ, vilket ger en mycket smidig upplåsningsupplevelse. Även oled-skärmen upplevs som vassare än på Iphone X, trots att upplösningen är marginellt sämre.

På minussidan ser vi att det saknas hörlursuttag (men telefonen är vattentät), samt att den inte går att ladda trådlöst. Det är något man hade hade förväntat sig på en toppmodell i den här klassen.

Varning från FBI

På det stora hela är Huawei P20 Pro en mycket stark utmanare till Iphone X – så länge man inte är av det mer paranoida slaget.

Amerikanska säkerhetstjänster gick nyligen ut och varnade för de kinesiska mobiltelefontillverkarna ZTE och Huawei. FBI menar att företagen byggt in möjligheter att bedriva dolt spionage i sin utrustning. Huruvida det är en legitim oro kan vi dock inte avgöra – svenska myndigheter har inte utfärdat någon liknande varning.

Så är du en bekymmerfri själ med stor passion för fotografering, då är detta telefonen för dig.

LÄS MER: Metros stora intervju med Tim Cook

Huawei P20 Pro

Processor: 4×2,4 GHz , 4×1,8 GHz

Skärm: 6,1 tum. 2240×1080 pixlar

Minne: 6 GB

Lagring: 128 GB

Operativsystem: Android

Pris: Cirka 8600 kronor

Plus: Fantastisk kamera, batteritiden, skärmen

Minus: Trådlös laddning saknas, ingen minneskortplats

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset