Metro har testat Iphone X.
Metro har testat Iphone X.

Iphone X är här och med det en ny hype lagom till julhandeln. Utifrån sett är det lätt att förkasta Apples nyheter som, ”inte några nyheter alls”. Men det är att förenkla saker och ting. Låt oss förklara.

Display

Betyg: 5

5,8 tum (458 ppi)

Apple har för första gången presenterat en telefon med en OLED-display. Vilket förstås är något som konkurrenterna haft i flera år och något som undertecknad ifrågasatt varför de valt att vänta med. Här har vi svaret. För Apples OLED är inte som konkurrenternas OLED. Det är en helt annan grej – knappt jämförbart. Kontrasten och färgdjupet är fantastiskt genom HDR-teknik, och ser bra ut i alla omgivningar och ljusförhållanden tack vare den berömda true tone-teknologin. Netflix har redan släppt på sitt innehåll i HDR och Dolby vision för sin Iphone-app och det är inget annat än fenomenalt. Den enda nackdelen med OLED är möjligtvis att färgerna förvrängs en aning om du vinklar telefonen för mycket.

Kamera

Betyg: 4

Två stycken 12 megapixel-kameror; Bländare 1,8 (vidvinkel) och 2,4 (tele)

Det är bra kameror i Iphones generellt och det här är inget undantag. Stabilisator i båda gluggarna gör nu att bilderna plåtade med telelinsen blir skarpare och bättre än tidigare. Bättre selfies blir det också med den framvända kameran på 7 megapixel.

LÄS MER: Test: Telefonerna som utmanar Iphone X i höst

Prestanda

Betyg: 4

Den egna A11 Bionic-processorn. 64 eller 256 gigabyte lagring.

Processorn har i benchmark-tester gjort väldigt bra ifrån sig jämfört med konkurrenternas processorer – kört över dem, skulle vissa säga. Snabbheten och musklerna under huven har heller aldrig varit Iphones problem i konkurrensen. Lagringen däremot, tämligen standard.

Design

Betyg: 3

Borta är hemknappen och ytan där den satt har istället ersatts av skärm. Precis som andra gjort tidigare, alltså. Men det Apple gjort bättre än andra är att klämma in 5,8 tum skärm (precis som fenomenala Galaxy S8) i ett paket som inte är mycket större än Iphone 8. Den har liksom hittat den där perfekta kombinationen mellan fysisk storlek och mycket display, till skillnad från phablet-lika Iphone 8 Plus. Men helt nöjd kan de inte vara med att kamerasensorn och högtalaren inkräktar på skärmens överkant? Och nog finns det ytterligare några millimeters utrymme ut till kanterna för fler pixlar, ”infinity”-style.

Face id

Betyg: 4

Borta är fingeravtrycksläsaren och istället scannar Iphone X ditt ansikte varje gång du öppnar telefonen. Vi har testat iris-scanner och andra ansiktsigenkänning hos konkurrenterna förr (ja, det är ett tema), men inget har fungerat såhär bra. Små geniala funktioner som att om du vänder bort blicken, men behåller ansiktet vänt mot telefonen, förblir den låst. Den kräver ögonkontakt för att ingen annan bara ska kunna hålla upp telefonen framför dig när du sover eller helt enkelt inte vill öppna den. Nackdelen med Face id; Apple pay blir ett moment krångligare utan fingeravtrycket.

LÄS MER: Test: Apple pay ställs mot Samsung pay

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om iphone