Oneplus 6 finns i två färger just nu, blank- och mattsvart. En vit version kommer släppas inom kort.
Oneplus 6 finns i två färger just nu, blank- och mattsvart. En vit version kommer släppas inom kort.

Oneplus har under hela sin existens varit med och slagits med telefoner högt över sin prisklass. Så är även fallet med företagets nya telefon Oneplus 6.

Betyg 4/5

Om Oneplus 6 hade kostat 10 000 kronor hade jag istället lagt mina pengar på en Iphone X eller Samsung Galaxy S9. Nu kostar telefonen från 5 290 och blir genast mycket mer intressant. Den utmanar helt klart högt över sin prisklass. Tyvärr märks det att telefonen har fått kompensera på vissa områden.

LÄS MER: Test: Så bra är Iphone X

Display

Betyg: 4/5

6,28 tum amoled, 2280 x 1080 pixlar.

Skärmen på Oneplus 6 är verkligen bra, jättebra till och med. Men den är inte riktigt lika vass som skärmarna i Samsung Galaxy S9 eller Iphone X. Displayen är däremot större än de båda tungviktarnas flaggskepp, men varken ljusare eller lika högupplöst.

Skärmen har en så kallad “notch”, en utskärning i displayens ovansida, där bland annat kamera och samtalshögtalare är placerad. Det går att stänga av den översta delen av displayen för att få bort Iphone X-utseendet.

Kamera

Betyg: 3/5

16 och 20 megapixel. Bländare 1,7

Lika som med skärmen är kameran väldigt bra, men inte riktigt lika bra som sina konkurrenter från Sydkorea och Kalifornien. Djupet i kameran är väldigt bra. Så länge bilderna inte är alltför detaljrika blir de vackra och skarpa. Däremot kan de bli brusiga när mycket händer i en bild. Färgerna känns lite urvattnade. Porträttläget är bra men det finns ännu inget porträttläge för den framvända kameran. Detta ska komma i framtida mjukvaruuppdateringar.

Prestanda

Betyg: 5/5

Snapdragon 845 upp till 2,8 GHz, Adreno 630, 6 eller 8 GB ram (Testad med 8 GB)

Det är här Oneplus 6 verkligen skiner. Trots att telefonen kostar nästan hälften så mycket som en S9 är prestandan jämförbar med den. Telefonen är väldigt snabb och kraftfull. Den har alla anslutningar av senaste standard du kan önska. Plats för två SIM-kort vilket gör det möjligt att till exempel använda samma telefon både privat och i jobbet. Face unlock-funktionen är imponerande snabb.

LÄS MER: Test: Samsungs Galaxy S9 kan se i mörker – och en hel del annat

Design

Betyg: 4/5

Oneplus 6 har en baksida av glas och en skärm över i princip hela framsidan. På baksidan hittar vi även två kameror och en fingeravtrycksläsare. De flesta som har sett telefonen har trott att det är en Iphone X de ser. Jag kan förstå detta, men jag tycker ändå att designen är nog originell. Pluspoäng för att hörlursuttaget är kvar. Minuspoäng för att telefonen saknar trådlös laddning trots en baksida av glas.

LÄS MER: Carl Pei tar 16 studenter till Kina – vill se nästa H&M växa fram

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset