Efter tre år på marknaden vill Sony påminna om att Playstation 4 finns. Metro har testat den uppdaterade konsolen och vet hur bra den står sig gentemot Xbox One S.

Varför en Playstation 4 Pro?

Tre år efter att att Playstation 4 lanserades känner Sony, lite ängsligt, att det är dags att fräscha upp konsolen. De är inte ensamma. Microsoft har gjort samma sak med Xbox One fast med lite annan inriktning. Där Xbox One S blivit billigare och bättre för media satsar Sony på spelarna.

►LÄS MER: Test: Första intryck – Playstation VR

Vad är skillnaden mot nya Xbox One S?

Playstation 4 Pro är en betydligt mer kraftfull konsol, vilket gör att det går att spela i 4K. Men spelutvecklarna väljer själva hur den extra kapaciteten nyttjas. Den kan användas till allmänna grafikförbättringar eller till ökad framerate och därmed en mjukare spelupplevelse. Xbox One S har i stället blivit billigare, som sagt, och har dessutom stöd för Ultra HD-bluray.

►LÄS MER: Så bra är spelen till Playstation VR

Varför saknar Playstation 4 Pro stöd för Ultra HD-bluray?

Det är ganska märkligt, med tanke på att bluray är Sonys eget format. Men företaget hävdar att streamingtjänster tagit över efter skivor, som tillhör dåtiden. Och det stämmer att både Youtube och Netflix har stöd för 4K. Men för riktiga puritaner/dinosaurier finns det inget som riktigt kan tävla kvalitetsmässigt med de fasta formaten och därför är det lite snålt att inte ge PS4:an denna möjlighet.

Så då är Xbox One S ett bättre alternativ?

Det beror på. Den lägre prislappen lockar så klart, men för den som har en konsol framförallt för att spela spel, så går det inte att klå Playstation 4 Pro. Självklart imponerar uppdateringen mest om du har en riktig dyr skryt-tv med stöd för 4K, HDR och alla bokstavskombinationer du kan tänka dig. Men även på äldre apparater blir spelen några snäpp vassare med den nya hårdvaran.

►LÄS MER: Test: Moto Z och Moto Mods – här är mobilen du bygger själv

Vem ska köpa?

För den som redan har Playstation 4 är detta absolut ingen nödvändig uppdatering. Trots att grafiken imponerar, så är uppdateringen kanske rentav onödig. Men för den som inte hunnit köpa någon spelkonsol alls är detta numera det självklara valet.

I en mening?

Den bästa spelkonsolen på marknaden blev just lite bättre.

►LÄS MER: Test: Withings Body Cardio – smart våg som håller koll på ditt hjärta

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset