Sonos är kända för god kvalitet och stilren design – men inte direkt för att rea ut sin prylar. Men den nya soundbar-modellen ”Beam” är faktiskt både bra och prisvärd, visar Metros test.

Minns ni när Sonos försökte göra som Apple och kontrollera hela kedjan från mjukvara till hårdvara? Det var nog ett par som köpte in sig i det, men här är vi glada att den tiden är förbi.

Mer öppna Sonos, med förmågan att fungera som hub mellan andra enheter, gör tillverkaren betydligt bättre rustade för ljudmarknaden av i dag.

De har hittat en ny nisch och ett annat problem att lösa för sina användare – och det senaste exemplet är Sonos Beam. En smart soundbar för din tv, som inte gör bort sig om du hellre vill använda den som din allmänna musik- och radiohögtalare.

Sonos Beam finns även i svart.

Det uppenbara först: Sonos Beam är en liten sak. Det är inte meningen att den ensamt ska fylla hela din hundrakvadratare med överväldigande bioljud.

LÄS MER: Test: Så bra är Sonos Playbase

Målgruppen är vi som inte nöjer oss med ljudet från de inbyggda tv-högtalarna, men som heller inte bor så stort (eller med ett eget ”tv-rum”) att det behövs ett koppel högtalare utspridda i alla hörn för att göra jobbet.

Bra bas

Beam rymmer fyra fullskaliga woofers och en egen diskat i mitten. Den sista ska säkerställa fint ljud i dialog och resterande, ja, allt annat.

Det är inget fel på basen, men den som vill ha skallrande glasrutor får gott skaffa sig en subwoofer. Maxa inte din Beam – där uppe gör den som sämst.

Åter till det här med att lira väl med andra tillverkare; Nu för tiden kan du spela musik direkt från Spotify och andra appar över Airplay utan problem. Det senaste i Beam är kopplingen till din tv som med fördel sker via en HDMI-ARC-port, vilken stödjer tvåvägskommunikation.

På ovansidan syns den rörelsekänsliga kontrollpanelen.

Riktigt fränt hade det varit om den inbyggda röststyrningsfunktionen i högtalaren hade fungerat och du med hjälp av valfri röstassistent kunnat kontrollera tv:n (Beam lovar framtida stöd för såväl Google assistant som Amazons Alexa och Apples Siri). Tillsvidare får vi nöja oss med att tv-fjärren, via ARC-porten, kan höja ljudet på Beam.

Snygg och prisvärd

Vi vill också slå ett slag för designen. Beam kommer i svart eller vitt och har ett härligt anonymt men ändå tilltalande yttre. Priset är inte heller dumt (för att vara Sonos) – 4699 kronor är faktiskt lite av ett kap med tanke på att versionen strax ovanför i hyllan, Sonos Playbar, kostar 7899 kronor.

Sonos Beam

Kontakter: 1 HDMI-ARC, 1 Ethernet (optiskt utgång genom medföljande HDMI-adapter)

Ljud: Fyra fullskaliga woofter, en diskant och tre passiva element som hjälper till att sprida ljudet.

Övriga funktioner: Förberedd för röststyrning. Trådlös kompatibel med Apples Airplay 2 och Spotify connect.

Pris: 4699 kr

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sonos apple bio