Det är den där tiden på året då vi får frossa i nya mobiltelefoner. Metro har testat uppföljaren till en av förra årets bästa produkter, alla kategorier. Och nya Samsung Galaxy S9 gör ingen besviken – detta är varför.

Galaxy S9

Betyg: 4/5

Vid blotta åsynen av Galaxy S9 infinner sig en känsla av deja vu. Och det är förstås svårt för en tillverkare att följa upp något så fenomenalt som Galaxy S8 var med ännu en bedrift. S9 är absolut ett steg vidare, men skillnaderna är små. Med andra ord, Samsung har ännu en gång gjort en högklassig telefon.

LÄS MER: Vilken är bäst; Galaxy S8 eller Iphone 7? 

Display

Betyg: 4/5

5,8 tum Amoled, 1440×2960 pixlar

Som sig bör för en ny linje flaggskepp har displayen fått sig ett lyft. Inte i antal pixlar men väl i kvalitet på pixlarna. Det gnistrar härligt och starkt. Efter några jämförelser med andra topptelefoner just nu är svårt att se vilken som skulle är bättre i storleksklassen vad gäller skärpa och detaljer. Men kör vi igång video, i det här fallet Netflix, finns faktiskt mer att önska i kontrast. Vill du ha max upplösning på din S9 – och det vill du naturligtvis – krävs också en manuell manöver. Normalläget här är nämligen ”bara” 1080p. 

Kamera

Betyg: 5/5

12 megapixel. Bländare: 2,4 och 1,5.

Kampen om den riktigt bra mobilkameran rullar vidare. I klassen finns Iphone X som har två gluggar, vilket S9 inte har. Däremot växlar S9 mellan två olika bländare. Fördelen med det syns i dåligt ljus (vilket förstås är problemet nio gånger av tio). Det gör S9 bäst av alla och det är den riktiga uspen med den här luren (om du inte har väldigt speciella önskemål för prestanda). Dessutom är S9 bra på slow motion, för den som tycker det är kul.

LÄS MER: Två kinesiska utmanare till Iphone X

Prestanda

Betyg: 5/5

Chip: Egna Exynos M3, fyra kärnor på 2,8 GHz samt fyra Cortex A55 på 1,7 GHz

Samsung gör sig starka med en drös tillägg. Förutom ett starkt eget chip, som är så snabbt som man kan förvänta sig, rymmer S9 också den för stunden snabbaste usb c-standarden, snabbaste 4G/LTE-standarden och rum för två simkort. Kanske inget som gemene användare tänker på till vardags, men skulle det stå och väga mellan två telefoner är det sådant som kan vara hela skillnaden (och att inte plats för två simkort är vanligare i dag, det är en gåta).

Design

Betyg: 4/5

Det är alltid lite trist när uppföljare ser ut som sin föregångare. Den här gången lite större dessutom (för den riktigt skarpsynte). Men så var också S8 ett litet designunderverk när den dök upp. Den perfekta storleken på sätt och vis. Inte undra på att fler har följt efter till det där läget kring strax under 6 tum med så lite ram och fysiska knappar som möjligt. Undertecknad tycker också sedan tidigare att Samsungs version av Android är den klart mest iögonfallande.

LÄS MER: Metros exklusiva intervju med Tim Cook

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset