Huawei Honor 9, Sony Xperia XZ1 och Samsung Note 8 är de tre utmanarna i höstens telefonkrig.
Huawei Honor 9, Sony Xperia XZ1 och Samsung Note 8 är de tre utmanarna i höstens telefonkrig.

Ett telefonkrig stundar. Metro har testat flaggskeppsmodellerna från tre stora telefontillverkare som ska göra upp med Apples nyligen lanserade dyrgrip.

Prisvärd telefon utan överraskningar

Huawei Honor 9

Display: 5,15 tum (ips)

Upplösning: 1080×1920 pixlar

Lagring: 64 gb med plats för sd-kort

USP: Priset

Pris: 4899 kronor

Betyg: 3/5

Design

Honor 9 har lånat sin form av Samsung med avlång hemknapp med inbyggd fingeravtrycksläsare. Men medan andra telefoner går mot allt smalare kanter behåller den här tidigare generationers breda ram. Modellen är lätt i handen och har en iögonfallande baksida i metallimitation.

Prestanda

Inga konstigheter eller överraskningar i uppsättningen av hårdvara. 4 gigabyte arbetsminne är tämligen standard och grafiskt klarar den allt som krävs.

Display

Inget du inte sett förr. Mitt i prick vad gäller ljusstyrka och färgåtergivning för en medelmodell i klassen.

Kamera

Här börjar det hända grejer. De två gluggarna intill varandra har Huaweis standardutförande av en monokrom och en färgkamera för bättre kontrast och färgmättnad. Det gör den inte bättre än de bästa konkurrenterna (Samsung och Apple), men det placerar ändå telefonen i en kategori där den kan vara med och tävla. Kameran har gott om lägen och tillval för att ta bilder efter eget tycke och smak, men inte heller det är branschunikt, förstås.

Summering

Det är givetvis priset som gör Honor 9 till en spelare att räkna med i vinter. Du får det du behöver i en snygg förpackning och mer eller mindre exakt samma förutsättningar som telefonerna direkt under toppskiktet.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om Galaxy S8

Trotjänare utan nyheter

Sony Xperia XZ1

Display: 5,2 tum (ips)

Upplösning: 1080×1920 prixlar

Lagring: 64 gb med plats för sd-kort

USP: App för 3D-scanning

Pris: 6990 kr

Betyg: 3/5

Design

Du känner igen en Xperia på flera kilometer. XZ1 är rejäl och välsvarvad, som deras flaggskepp brukar vara. Men formen ligger inte i tiden med större och större displayer i smalare förpackningar. En redesign vore välkommet.

Prestanda

Sony har gjort sig kända som en tillverkare med gedigen hårdvara, vilket de inte alltid får erkännande för. Det här är inget undantag, men den innehåller heller inget som inte funnits i den tidigare XZ Premium.

Display

Den tidigare versionen av Sonys flaggskepp hade i alla fall 4K-display vilket var tämligen branschunikt. Det gav dem måhända ingen stor framgång (det är väl för få som använder telefonen i VR-masker) och därför är den här modellen nu nedgraderad till 1080p. Allt som är nedgradering är per automatik trist.

Kamera

Det var en tid när Sonys kameror var branschledande. Så är det inte riktigt längre. I den här modellen marknadsförs en upphottad slow-motion-funktion, men nej, det räcker inte. Och i svagt ljus blir den slagen på fingrarna av samtliga kameror i testet, och fler därtill.

Summering

3D-scanningen som är en egen app i telefonen är kul en stund. Men det Sony gör bäst är att tillverka trotjänare med hårdvara som står sig. Och en bra kamera i dagsljus.

LÄS MER: Test av Apple tv 4K – som tv borde varit för länge sedan

Den förra brann, den här är het

Samsung Note 8

Display: 6,3 tum (Amoled)

Upplösning: 1440×2960 pixlar

Lagring: 64 gb med plats för sd-kort

USP: Pennan, och displayen

Pris: 9990 kr

Betyg: 4/5

Design

Det här är inget hafsverk, det känns. Och till skillnad från de gamla Note-modellerna som var regelrätta phablets har Note8 klämts in i en smalare skal med i princip enbart skärmyta. Givetvis i tiden och en fröjd för ögat.

Prestanda

Sex gigabyte ram-minne gör den bäst i klassen i det här testet. Men så går den också att köra som en PC genom basstationen Dex, vilket förmodligen kräver endel kräm. Den sportar tre biometriska inloggningsfunktioner: Ansiktsigenkänning, iris-scanner och fingeravtrycksläsare, där sistnämnda är den mest pålitliga. De andra två, nja.

Display

Det blir inte bättre än såhär just nu. QHD-upplösning i extra brett bildformat (18.5:9, till skillnad från 16:9) och klart bäst färger, sida-vid-sida om de andra telefonerna i det här testet.

Kamera

Note 8 har samma kamera som Galaxy S8, vilket är en av marknadernas bästa (bäst i den här trion). Likheterna med Iphone är uppenbara, med ett filter för simulerat skärpedjup och dubbla linser; en för 2x zoom och en vidvinkel. Däremot är skärpan bättre i Iphone 8.

Summering

Klasstelefon. Pennan har vi inte nämnt, men det är ett vasst vapen i telefonkriget. Den tillför en dimension till den stora displayen och kommer med ett koppel smarta funktioner (snabböversättning av språk och möjlighet att snabbt kladda och leka med bilder med mera).

Här är telefonen de ska konkurrera med: Apples iPhone X.

LÄS MER: Så bra är Iphone 8 och 8 Plus

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset