Det är Urbanista Seattle, med ett ovanligt sobert utseende, som kammar hem full pott.
Det är Urbanista Seattle, med ett ovanligt sobert utseende, som kammar hem full pott.

Visst går det att hitta praktiska trådlösa hörlurar till rimligt pris men som ändå låter bra. Här är sex stycken för dryga tusenlappen.

 

 

Jabra move wireless
Betyg: 4
Plus: Tålig konstruktion. Medryckande och engagerande ljud. Bra basåtergivning.
Minus: Måttlig batteritid. Kan kännas obekväma vid lång lyssning.
Kommentar: Är man ute efter ett par nätta och diskreta hörlurar är Jabra Move Wireless inget dumt val. De kan visserligen inte vikas ihop men de är så välbyggda att de bör klara att knölas ned i väskan. Hanteringen är logisk och de är inte överlastade med onödiga funktioner. De gör ett utmärkt jobb med att få topplistemusiken att låta medryckande, men är mindre lämpade för finstämda stycken. De kan dessutom kännas lite obekväma i längden och batteritiden är måttlig.
Pris: 1000 kronor

Monster clarity HD on-ear
Betyg: 4
Plus: Kompakta mått och hopfällbara. Häftig basåtergivning. Utmärkt batteritid.
Minus: Vi saknar lite upplösning och detaljer i överton- registret.
Kommentar: Vill du ha en liten hörlur med stor bas så kan det inte bli fel med Monster Clarity HD. De är bekväma på öronen, kan fällas ihop och har enkel hantering med en touchpanel. Basen är fyllig, djup och tuff, och följs upp ganska så bra i mellanregistret. Sångröster och akustiska instrument är inte lika tydliga som i vissa andra modeller och vi saknar lite övertoner. Men det låter aldrig hårt eller plågsamt och det blir aldrig en tråkig stund.
Pris: 1500 kronor

Philips SHB9250
Betyg: 4
Plus: NFC för enkel parkoppling. Diskret design. Kan fällas platta för transport.
Minus: Problematiska touchkontroller. Tröttande ljud vid längre lyssning.
Kommentar: Det första intrycket av Philips SHB9250 är bra. Lurarna är ganska små och kan fällas så att de blir helt platta vilket gör dem praktiska att ha med sig. Designen är neutral och stilfull. De är också lätta att komma igång med tack vare stöd för NFC-parning med mobilen. Däremot fungerar inte touchkontrollerna tillräckligt tillförlitligt. Lurarna sitter dessutom väl hårt på huvudet och den dånande basen är tröttsam att lyssna på i längden.
Pris: 1100 kronor


Plantronics backbeat
Betyg: 4
Plus: Bra batteritid. Utseenden för olika smaker. Förvånansvärt bra ljudkvalitet.
Minus: Lite väl mycket plast. Det blir varmt om öronen vid lång lyssning.
Kommentar: Plantronics träffar helt rätt med sina Backbeat 500. De ser kanske lite plastiga ut men de känns välkonstruerade och kan fällas platta för transport. Oavsett om man gillar uppseendeväckande eller diskreta färger kan man hitta en passande modell. Hanteringen är enkel, de har lång batteritid och via appen kan man hitta lurarna om de tappats bort. Ljudet är bra även om det drar åt det varma hållet, vilket trots allt är vad de flesta föredrar.
Pris: 1000


Skullcandy Hesh 3.0 wireless
Betyg: 4
Plus: Utmärkt batteritid. Bekväma tack vare de stora kåporna. Helt hopfällbara för transport.
Minus: Stora jämfört med andra testdeltagare. Medelmåttig ljudkvalitet.
Kommentar: Har du den tidigare modellen och gillar den, men stör dig på vissa detaljer, så kan Hesh 3.0 Wireless vara en bra uppgradering. De har nämligen fått en bättre form på kåporna, mindre utmanande utseende och ännu bättre batteritid. De är dessutom hopfällbara så de tar mindre plats i packningen. De är dock de största lurarna i testet, men också de mest bekväma. Ljudet når däremot inte upp till samma nivå som hos våra rekommenderade lurar.
Pris: 1300 kronor


Urbanista Seattle wireless
Betyg: 5
Plus: Ovanligt sobert utseende för street-lurar. Bekväma och hopfällbara. Utmärkt ljud.
Minus: Inga finesser som aptX eller NFC. Touchkontrollerna missar ibland.
Kommentar: Om man avfärdar Urbanista som ytterligare ett coolt hörlursmärke utan substans så gör man ett misstag. Designen är enkel och de drar inte på något sätt ögonen till sig. Materialvalen är noga uttänkta och konstruktionen är enkel men väl fungerande. Den enda lilla anmärkningen är att touchkontrollerna inte alltid reagerar som tänkt. Men det förlåter man lätt när man lyssnar till dem. Det är helt enkelt de enda billiga trådlösa lurarna vi hört som låter riktigt bra.
Pris: 1000 kronor

 

Denna artikel är ett samarbete med magasinet Ljud & Bild. Läs hela testet på ljudochbild.se.

Trådlös ordlista

aptX – En algoritm för att överföra ljudet med lägre bithastighet men utan att komprimera musiken lika mycket. Bör ge en bättre ljudkvalitet även om graden av förbättring är omdiskuterad.

AAC – En komprimeringsalgoritm som ger bättre ljudkvalitet än MP3 vid samma datamängd. Finns både till Android- och till Apple-enheter.

Bluetooth – En standard för att bland annat överföra ljud trådlöst. Notera att en högre version inte nödvändigtvis innebär bättre ljud utan kan bara ha med funktioner att göra.

NFC – Near Field Communication, när- fältskommunikation. En metod för att överföra data vid korta avstånd. Används i detta sammanhang för att koppla ihop mobilen och hörluren med Bluetooth utan att man behöver göra några manuella inställningar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om teknik