De ”säkra” cigaretterna som ska minska dödsbränderna slocknar inte.

Att rökning dödar vet de flesta. Det är inte bara hälsan som tar stryk, rökning ligger även bakom många dödsbränder. I november 2011 infördes därför krav på självslocknande cigaretter i hela EU. Det innebär att cigaretter ska slockna om ingen aktivt röker dem. Men att cigaretter som tappas i sängen eller soffan fimpar sig själva är långt ifrån säkert, rapporterar Hem & Hyra.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) har undersökt tre vanliga cigarettmärken. Av dem fick 68 procent underkänt.

– Vissa cigaretter slocknade, andra inte. En väldigt stor andel av cigaretterna fortsatte att glöda i hela sin längd och då finns förstås en risk att det börjar brinna, säger Anna Bergstrand, projektledare för branddynamik på SP till hem & Hyra.

LÄS MER: Passiv rökning kan ge barn adhd​

I testet har man bland annat placerat en glödande cigarett mellan sits och ryggstöd på en stoppad möbel – för att efterlikna en verklig situation då en cigarett trillat ner på en möbel.

EU-kravet på att cigaretter ska självslockna infördes efter att man sett att Finland minskat antalet dödsoffer i cigarettbränder med över 40 procent – efter kravet.

I Sverige trodde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att kravet skulle kunna rädda minst 10-15 liv per år i Sverige. Men effekten har uteblivit.

– Det går inte att se någonting i statistiken som stödjer att lagändringen skulle ha haft någon effekt på risken för bostadsbränder eller antalet döda. Man trodde verkligen att det här förbudet skulle ge en effekt, men det verkar inte så, säger Anders Jonsson på MSB.

LÄS MER: Om vi förbjuder rökning ska vi även förbjuda biltrafik

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset