Chicken tikka masala är en klassisk rätt men det indiska köket har mycket mer att erbjuda.
Chicken tikka masala är en klassisk rätt men det indiska köket har mycket mer att erbjuda.

Trött på samma gamla lunchhak och söker nya uppslag? Sluta leta. Ekota India serverar traditionell mat inspirerad av bland annat norra och östra Indien, och Pakistan.

Nu kan du äta genuin och nyttig mat till ett bra pris bara ett stenkast från Globen. Att indisk mat är populär i Sverige råder inget tvivel om. Det inte lika många vet är att det indiska köket, förutom goda smaker, också präglas av en medicinsk tanke.

– Väldigt många av kryddorna som används i indisk matlagning är bra för hälsan. Vitlök, curry, chili och kummin smakar inte bara bra, du mår bra av det också. Det är en viktig del av den indiska matkulturen. Äter du snabbmat kanske det är gott för munnen, men vi lagar mat som är god för hälsan också, säger Shoaib Alam, som driver restaurangen Ekota India i Johanneshov i Stockholm.

1994 kom Shoaib Alam till Sverige och har sedan dess jobbat inom restaurangbranschen. Nu driver han den egna restaurangen Ekota India, som serverar traditionella indiska rätter blandat med handplockade favoritrecept från omkringliggande regioner.

– Vi har bland annat hämtat inspiration från norra Indien, östra Indien och Pakistan. Jag har alltid gillat att jobba med mat och ge folk en god och genuin matupplevelse. Därför tummar vi aldrig på kvaliteten och använder bara de bästa råvarorna tillsammans med äkta indiska kryddblandningar, säger han.

På vardagar serverar Ekota India lunch där två av fyra av dagens rätter, kaffe, naan-bröd och salladsbuffé ingår, för bara 79 kronor. Dessutom finns det möjlighet att hålla sina privata fester i restaurangens lokal, eller beställa catering.

– 10, 30, 100 eller 500 personer, det spelar ingen roll. Vi lagar och levererar cateringmat till alla sällskap, säger Shoaib Alam.

Jag beställer alltid samma rätt när jag äter indiskt och skulle behöva några nya tips, vad tycker du att jag borde prova?

– Mixed sizlar är en specialrätt där du får kyckling, lamm och tigerräkor, den brukar vara väldigt populär. Om du vill ha en mild och god rätt tycker jag att du ska prova kyckling med benasås, en sås gjord på mynta, yoghurt och cashewnötter. Eller våra vegetariska samosas, eller paneer som är friterad ost.

Shoaib Alam tipsar om en god trerättersmåltid:

Förrätt: Paneer pakora, kyckling pakora, vegetarisk roll och vegetarisk samosa

– En mix av väldigt goda förrätter som serveras med tamarind sås.

Varmrätt: Morgh hindustani

– En kycklingrätt marinerad i pitihaya och några andra kryddor. Den läggs sedan i en specialsås och anpassas efter hur stark kunden vill att rätten ska vara.

Efterrätt: Mango lassi eller kulfi

– Mango lassi är en fräsch yoghurtdrink och kulfi är en glass med mjölk, lite kokos, nötter och mango på toppen.

Tips till dig som vill prova att laga indiskt hemma

Smaken sitter i kryddorna. Foto: Alamy/IBL

– Att köpa kryddblandningar i butiken är inte att laga indiskt på riktigt. Ta reda på vilka kryddor du behöver och prova göra dina egna blandningar i stället, det blir mycket godare. Jag skulle börja med att prova göra en curry, det är en bra nybörjarrätt för den som vill lära sig mer om indisk matlagning, säger Shoaib Alam.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset