Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken, visar hur ett test kan gå till.
Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken, visar hur ett test kan gå till.

Att testa sig för könssjukdomar är enkelt, går fort och gör oftast inte ont. Ändå drar sig många för att testa sig, ofta på grund av ogrundade rädslor. Men vi vill heller inte gå omkring med könssjukdomar som vi sprider till andra. Därför – här får du veta hur testen går till!

En av de könssjukdomar som ökar i dag är gonorré, och ökningen går snabbt – under 2017 ökade den med 40 procent. Orsakerna bakom är flera, men kan hänga ihop med att man undviker att testa sig. Många testar sig inte för att de är oroliga. Vill jag veta svaret? Hur berätta för sin partner? Får man en pinne i urinröret?

LÄS MER: Så pratar du med unga om sex

Men det enda sättet att få veta om du har en könssjukdom är att testa sig. Är det så, får du en behandling. Dessutom görs en smittspårning så att alla du haft sex med får behandling om det behövs.
Testen kan du göra på ungdomsmottagning, vårdcentral, sex- och samlevnadsmottagning eller barnmorskemottagning.

På mottagningen får du berätta när du hade oskyddat sex senast och hur du hade sex. Det senare är viktigt för att veta var testet behöver tas – är det svalget, slidan, analen eller urinprov som krävs? En del tester gör du själv, för andra blir du undersökt. Om du har besvär som kräver undersökning kan vårdpersonalen ta provet i samband med den. En del könssjukdomar kan testas i samma test, som gonorré och klamydia, till exempel.

Hur går då de olika testerna till? Jo, så här:

Urin: Du kissar i en plastmugg som du sedan häller över i ett provrör. Ingen pinne i urinröret alltså!

Slida: Du själv eller vårdpersonalen snurrar försiktigt runt med en bomullspinne inne i slidan i några sekunder, sedan tas pinne ut och placeras i ett provrör.

Svalg: Vårdpersonalen snurrar en bomullspinne på båda sidor i bakre delen av svalget. Sedan placeras pinnen i ett provrör.

Analen: Du själv eller vårdpersonalen använder en bomullspinne som roteras mot slemhinnan en bit in i anus, sedan placeras pinnen i ett provrör.

Hiv-test: Det finns två typer av test. Ett där du får besked efter cirka femton minuter och ett test som skickas till ett laboratorium för analys, då dröjer svaret några dagar. Snabbtestet är ett stick i fingret, sedan droppar vårdpersonalen en droppe av ditt blod på en sticka. Det andra provet är ett venöst blodprov, då sticker vårdpersonalen dig i en ven i armvecket. Blodet skickas iväg till ett laboratorium. När du testar dig med ett blodprov i armvecket kan du på samma prov också testas för syfilis och hepatit.

LÄS MER: Så får du fart på sexlusten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset