Ju tidigare hiv upptäcks, desto bättre behandling är möjlig. I dag är ett hivtest enkelt och kostnadsfritt. Och oavsett besked är det alltid bättre att veta – både för dig själv och andra.

I dag lever närmare 8 000 personer i Sverige med hiv. Andelen som har en diagnos är bland den lägsta i Europa, men allt fler får hiv, enda sättet att veta säkert är att göra ett hivtest.

– Det är alltid bättre att veta än att inte veta. Och ju tidigare man får behandling, desto bättre. Det finns fortfarande mycket okunskap. Men hiv överförs inte när man har fått en välfungerande behandling, säger sjuksköterskan Rita Rosén.

Testsvar efter 15 minuter

Sedan 1985 har hivtester funnits i Sverige och sedan nästan tio år tillbaka är det två metoder som används; antingen tas testet i armvecket för att sedan analyseras i ett laboratorium eller så görs ett så kallat hivsnabbtest genom ett blodprov i fingret.

Rita Rosén har arbetet med hivtestning och framförallt snabbtester i Stockholm, både för landstinget på Venhälsan och för ideella organisationer sedan 2009. Venhälsan var den första mottagningen att utföra snabbtester i Sverige 2008, i dag är det allt fler som efterfrågar dessa.

Ett hiv-snabbtest tas genom ett blodprov. Foto: Kristofer Hedlund

– Testet tas genom ett blodprov i fingret och personen får svar efter 15 minuter. Under tiden som provet analyseras sitter vi tillsammans på rummet och det finns tid till att prata och ställa frågor, berättar hon.

Om resultatet av testet är negativt tas inget mer prov. Men om det visar positivt behövs alltid ett nytt prov tas och då ges besked samma dag eller dagen därpå.

– Under tiden kan man alltid få prata med någon på vår mottagning om man vill ha råd och stöd, säger hon.

Om du har frågor om hiv och hivtestning kan du vända dig till Hiv-Sverige som är en rättighets- och påverkansorganisation som arbetar med att förbättra livsvillkoren för alla som lever med hiv och alla som berörs av hiv i Sverige.

Viktigt att få ett bra bemötande

Många som kommer för att testa sig är nervösa – en del har efter månader eller kanske till och med år tagit mod till sig för att testa sig.

– Det är en situation där det är viktigt att man får ett professionellt och vänligt bemötande. Alla har sin anledning till att testa sig och vi frågar inte varför personen är här, berättar Rita Rosén.

Den 1 december är det Världsaidsdagen – en minnesdag för alla som dött i aids men också en dag för att uppmärksamma och visa stöd för alla de miljoner människor som lever med hiv. Det finns inget botemedel för hiv, men att leva med hiv i Sverige i dag är inte som igår; med hjälp av mediciner har personer som lever med hiv i dag möjlighet att leva ett långt och bra liv. Dagens kombinationsmediciner hindrar viruset från att utvecklas i kroppen. Behandlingen håller nere virusnivåerna till en så låg nivå att det inte längre går att mäta, så kallad omätbar hiv. Vid omätbar hiv kan viruset inte längre överföras vid oskyddat sex eller graviditet.

– Man är inte ensam och man kan leva ett bra liv, det tycker jag är viktigt att lyfta fram, säger Rita Rosén. 

Här kan du göra ett hivtest i Stockholm:

Hivtest är gratis i hela landet. Dagens hivläkemedel är så effektiva att hiv inte längre begränsar livet.
På Hiv-Sveriges hemsida kan du läsa mer om hiv-test.

Om Hiv-Sverige

Hiv-Sverige är en patientdriven rättighets- och påverkansorganisation för alla som lever med hiv och alla som berörs av hiv i Sverige.

• Hiv-Sverige är en ideell riksförening som är politiskt och religiöst obunden.

• De arbetar med att förbättra livsvillkoren för personer som lever med hiv.

• Verksamheten fokuserar kring påverkas- och opinionsarbete, information och rådgivning.

Här kan du läsa mer om Hiv-Sverige.

Läs om hur du kan stödja Hiv-Sverige.

Läs om Hiv-Sveriges kampanj World Aids day 2017: Livet med hiv.

 

 

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hiv Sjukvård