Mikael Persbrandt anses ofta vara en av Sveriges attraktivaste skådespelare. Ny forskning visar att män med mycket testosteron anses vara mest attraktiva.
Mikael Persbrandt anses ofta vara en av Sveriges attraktivaste skådespelare. Ny forskning visar att män med mycket testosteron anses vara mest attraktiva.

Avslappnade killar som sällan blir sjuka är mest attraktiva, visar ny forskning.

Du ska ha starkt immunförsvar och höga halter av det manliga könshormonet testosteron. Och så ska du helst vara avslappnad och ostressad. Då kommer tjejer att tycka att du är attraktiv.
 
Det är slutsatserna från en ny forskningsartikel som publicerades i tidskriften Nature communications förra veckan.
 
En grupp forskare har funnit ett samband mellan hälsosamt immunförsvar, testosteron och hur attraktiva manliga individer ansågs vara.
 
– Desto mer antikroppar en man producerade som svar på ett vaccin, desto attraktivare var hans ansikte, säger Fhionna R. Moore till tidningen Cosmos.
 
Moore är en av medförfattarna till studien och psykolog vid University of Abertay Dundee i Skottland.
 
– Vi upptäckte att mäns testosteron var kopplat till deras immunförsvar och deras ansiktsattraktivitet. Ju högre nivå av testosteron, ju starkare immunförsvar, desto mer attraktivt ansikte. Intressant nog påverkades resultatet av nivån av stresshormoner: sambandet med testosteron var starkast hos de män som hade låga stressnivåer, säger Moore.
 
Att undvika stress är alltså inte bara bra för din hälsa. Det gör även att du anses vara mer attraktiv.
 
I studien gav forskarna vaccin mot Hepatit B till 74 lettiska män i 20-årsåldern. Forskarna observerade sedan hur mycket antikroppar som männen bildade, samt mätte deras nivåer av testosteron och stresshormonet kortisol.
 
94 lettiska tjejer i 20-årsåldern fick därefter titta på bilder på männen och ange hur attraktiva de tyckte att männen var. På en skala ett till tio.
 
Studien visade att de män som hade starkast antikropputveckling mot vaccinet, vilket indikerar gott immunförsvar, också hade höga nivåer av testosteron. Dessa män hamnade också högre upp på attraktionsskalan.
 
– Kvinnor tycks kunna upptäcka de män som har det starkaste immunförsvaret, och de verkar anse att de männen är mest attraktiva, säger Moore till Health.com.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset