Sörjande utanför Siriraj-sjukhuset i Bangkok.
Sörjande utanför Siriraj-sjukhuset i Bangkok.

Kronprins Maha Vajiralongkorn tar över efter den thailändske kungen, som har avlidit efter en längre tids sjukdom. Men osäkerheten är stor om vad som väntar Thailand, och regimen skärper nu säkerheten i landet efter monarkens död.

Diskussioner om tronföljden har varit förbjudna, Thailand har mycket stränga lagar om majestätsbrott, men kuppledaren och numera premiärministern Prayut Chan-O-Cha bekräftar efter dödsbeskedet att kronprinsen tar över. Men det är oklart när.

– När den rätta tiden är inne, kronprinsen har bekräftat att han är medveten om sin plikt och kommer att fortsätta sin plikt som tronarvinge, säger Prayut Chan-O-Cha, enligt Reuters.

Han meddelar också att officiell sorg ska råda i ett år. Mer generell landssorg är utlyst i en månad. Sorgeperioden märks redan i Thailand, inte minst i många medier som är helt svartvita – inga färgbilder eller text i färg exponeras.

Skärper säkerheten

Samtidigt meddelar regimen att säkerhetsåtgärder genomförs i landet, och uppmanar medborgarna "i varje region" att vara vaksamma för så att säkerhet kan upprätthållas.

Många har varnat för att kungens död skulle kunna leda till att oroligheter blossar upp igen i landet.

– En del menar att konflikten i Thailand kretsar kring successionen. Men jag tillhör dem som tror att den har mycket mer med den thailändska moderniseringen att göra, att det vuxit fram nya typer av rörelser som kräver rättigheter och demokrati, säger statsvetaren Eva Hansson, som forskar om demokratisering i Sydostasien vid Stockholms universitet.

Regerat längst

Kungen, Rama IX eller Bhumibol Adulyadej som han hette, har inte visat sig sedan i januari. Siriraj-sjukhuset i Bangkok blev mot slutet hans hem. Bekräftelsen om kungens död kom strax före klockan 19 thailändsk tid. Då hade regeringen och parlamentet redan kallats till möte utan förklaring.

Rama IX har varit den sittande monark som regerat längst i världen. Han blev kung i juni 1946, mer än fem år före Elizabeth blev brittisk drottning. I Thailand har han setts som en enande kraft som står över de omfattande politiska rivaliteterna.

Till saken hör också att den hittillsvarande kronprinsen inte alls varit lika populär, och har tillbringat mycket av sin tid utomlands.

– Det finns mycket rykten och mytbildningar, eftersom det är svårt att diskutera monarkin i Thailand. Så man vet inte säkert vad som är sant. Men han har utmålats som något av en playboy, som haft flera fruar, och så vidare, och det har väl åtminstone vissa varit mindre nöjda över, säger Eva Hansson.

Sorgen beklagas

USA:s president Barack Obama och FN-chefen Ban-Ki Moon har sänt sina kondoleanser till det thailändska folket och den kungliga familjen. Så även den svenska statsministern.

– Jag beklagar sorgen för kungafamiljen men också för hela Thailands folk, för kung Bhumibol har betytt oerhört mycket för Thailands folk, det märkte man när man var i Thailand, så jag vill skicka mina kondoleanser till Thailands befolkning också, säger Stefan Löfven i ett uttalande.

Sakchai Lalit/AP/TT
Bangkok-bor följer tv-sändningarna om kung Rama IX:s död.
Wason Wanichakorn/AP/TT
En kvinna ber för kungen vid Siriraj-sjukhuset.
Wason Wanichakorn
En beende kvinna vid Siriraj-sjukhuset.
Wason Wanichakorn
Thailändare vakar vid sjukhuset.
Sakchai Lalit/AP/TT
Böner för den nu döde kungen utanför Siriraj-sjukhuset i Bangkok.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset