I rollen som hjälten ”The Hunger Games”–hjälten Katniss Everdeen sjöng filmstjärnan Jennifer Lawrence låten ”The Hanging Tree” på vita duken. Foto: Insight media/IBL
I rollen som hjälten ”The Hunger Games”–hjälten Katniss Everdeen sjöng filmstjärnan Jennifer Lawrence låten ”The Hanging Tree” på vita duken. Foto: Insight media/IBL

När Hollywoodkompositören James Newton Howard kommer till Sverige tävlar han ut chansen för en sångare att få uppträda med ”The Hanging Tree” i Stockholm och Malmö. – Det är en låt som handlar mer om attityd än att vara en fantastisk sångare, säger han.

I november kommer filmkompositören James Newton Howard till Sverige för att ge två livekonserter med höjdpunkter från sin över tre decennier långa karriär. Inför det håller han en tävling i jakten på en sångare som ska få sjunga ”The Hunger Games”-hiten ”The Hanging Tree” live på konserterna i Stockholm och Malmö.

– Tävlingen är ett bra sätt att hylla varje land som jag besöker under min konsertturné. Jag söker efter en okänd sångare, det skulle vara fantastiskt att lyfta fram en ny talang, säger James Newton Howard, och fortsätter:

– ”The Hanging Tree” är en låt som handlar mer om attityd än att vara en fantastisk sångare. Jennifer Lawrence gjorde ett magiskt jobb när hon sjöng sången i filmen men hon är inte en skolad sångare och det behöver inte vinnaren heller vara.

Sista dag för att delta i tävlingen är 18 juni. Foto: Shutterstock/IBL

Vad mer specifikt kommer du söka efter hos vinnaren?

– Jag kommer leta efter en sångare som förmedlar den äkta känslan i låten. Det är en avskalad sång, lite som en barnvisa, men den måste framföras i rätt ton – annars krockar det med orkestern. En dröm jag har är att en vinnare i något land kommer att bli upptäckt och få en framgångsrik karriär tack vare det här.

Har du sett en Hollywoodfilm de senaste 30 åren har du antagligen hört James Newton Howards verk. Han är en av filmvärldens mest kända musikskapare med åtta Oscarnomineringar och otaliga storfilmer på sitt CV – bland andra ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”, ”King Kong”, ”The Dark Knight”, ”Maleficent”, ”Min bäste väns bröllop” och givetvis ”The Hunger Games”-filmserien. Ändå har det dröjt tills nu innan han åker ut på sin första konsertturné.

– Ingen har ställt frågan till mig tidigare. Det känns nervöst att ställa mig på en scen, jag är inte van att göra framträdanden utan brukar vara i kontrollrummet med regissören.

Var det svårt att sammanfatta din karriär inför turnén?

– Ja, det tog flera månader att bestämma vilka låtar jag ska ha med. Jag har försökt göra en greatest hits- turné med musik som publiken förhoppningsvis känner igen från mina större filmer. Jag hoppas publiken kommer att tycka om det.

Tävla om att få sjunga ”The Hanging Tree” live inför arenapublik i Stockholm och Malmö – så här gör du

För att tävla ska du vara en kvinna mellan 18 och 25 år och kunna närvara under repetitionerna och konserterna i både Stockholm och Malmö.

Du hittar tävlingen på Jamesnewtonhoward.com/competition.

1. Spela in en video av dig själv när du sjunger ”The Hanging Tree” a capella i originaltonarten och ladda upp videon till Youtube, Vimeo eller liknande plattform.

2. Välj vilken stad du vill provsjunga för och skicka in länken till din video via James Newton Howards hemsida.

3. Fem finalister per stad väljs ut av arrangörerna och deras auditions kommer finnas på James Newton Howards hemsida och sociala medier.

4. Vinnaren utses av James Newton Howard personligen och får sjunga låten live i Stockholm och Malmö, ackompanjerad av en symfoniorkester och stor kör.

Sista dagen för att tävla är 18 juni.

Vilken vinnare kommer få dela scen med James Newton Howard? Foto: Alamy/IBL

 

James Newton Howard om samarbetet med Lasse Hallström

James Newton Howard komponerar musiken till ”The Nutcracker and the Four Realms” och hyllar den svenska stjärnregissören Lasse Hallström.

– Han är en stor inspiration för mig och jag har velat jobba med honom sedan jag såg ”Mitt liv som hund”. Det var knepigt att få musiken att gå från Tjajkovskij till mig men för några veckor sedan kom Lasse Hallström till min studio i Los Angeles och lyssnade på det jag åstadkommit och han gillade det.

Fakta: James Newton Howards Sverigekonserter

Var: Hovet, Stockholm
När: 14 november.
Biljettpris: 425-940 kronor + serviceavgift.
Åldersgräns: 6 år.
HÄR köper du biljetter till Hovet i Stockholm

Var: Malmö Arena, Malmö
När: 15 november.
Biljettpris: 425-940 kronor + serviceavgift.
Åldersgräns: 6 år.
HÄR köper du biljetter till Malmö Arena.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset