Alexander Gustafsson.
Alexander Gustafsson.

I buren dämpar adrenalinet smärtan.I omklädningsrummet inför matchen finns det inget som lindrar känslorna.– Där kan man känna rädsla, säger Alexander "The Mauler" Gustafsson inför kvällens UFC-gala i Hamburg.

Invägningen blev lite av ett spektakel. Alexander Gustafsson ställde sig först nästa mot näsa, sedan panna mot panna innan han kort log och fick ett leende tillbaka från motståndaren Jan Blachowicz.

Dagen innan fajten var det inte tal om några obehagliga känslor.

Värre är det i omklädningsrummet inför matchen.

– Där känner man pulsen. Man kan tänka på vad som kommer hända om man förlorar och vilka som sitter där ute i publiken, säger Gustafsson.

"Ingenstans att fly"

Allt det där försvinner när 29-åringen får besked om att det är dags att gå in i arenans inre och kliva in i buren.

– När dörren sedan stängs finns det ingenstans att fly längre. Då är det bara att köra och göra sitt bästa, säger han.

– Efter det gäller det bara att vara fokuserad. Jag tänker på vad jag ska starta matchen med, vilken teknik, och vad han kommer starta med. Matchplanen snurrar lite, samtidigt vill jag gå in med öppet sinne och försöka ta det därifrån.

Ilir Latifi, som möter femterankade amerikanen Ryan Bader, känner igen känslorna som Gustafsson pratar om. Men för 33-åringen kretsar det mesta kring prestationen.

Stark press

– Rädslan handlar inte om att man kan få stryk, utan det handlar om att man inte vill underprestera. Jag tror det är många som känner den pressen, säger han.

– När matchen börjar tänker man inte. Då försvinner det där.

– Att tävla på det sättet som vi gör är en speciell känsla. Det går inte att jämföra med någon annan sport. Allt hänger bara på dig. Och allt kan avgöras med en smäll. Du kan bli historisk eller så blir det fiasko, din karriär kan ta fart eller du kan hamna i ditt livs svacka. En smäll...

I en av UFC-galans allra första matcher ställs debutanten Jack Hermansson mot Scott Askham från England.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset