The Royal Concept spelar i dag men kom till Way Out West i går för att se Bon Iver. – Vi är taggade inför Kraftwerk också, säger David Larson.   
The Royal Concept spelar i dag men kom till Way Out West i går för att se Bon Iver. – Vi är taggade inför Kraftwerk också, säger David Larson.   

Vanligtvis skapar sig svenska band ett namn i Sverige innan de satsar internationellt. The Royal Concept har gjort tvärtom. På lördag gör de sommarens enda Sverigespelning i Slottsskogen. – Det ska bli magiskt, säger sångaren David Larson.

”När jag inte turnerar startar mitt band nya band, det är hjärtkrossande” skrev Robyn på mikrobloggen Twitter i januari och länkade till The Royal Concepts video ”Gimme twice”. Delar av fyrmannabandet har turnerat som musiker åt både henne och Veronica Maggio men nu gör de karriär i eget namn.

Varför har man inte hört talas så mycket om er i Sverige?

– Jag vet inte, jag är lika förvånad själv. Vi har spelats mycket i P3 och var vi än spelat i Sverige har det varit fullt på gigen. Men eftersom vi inte haft något svenskt skivbolag tidigare har vi inte gjort så mycket media, säger sångaren David Larson, 25.

När bandet drog i gång för två år sedan föll sig deras sound – som oftast jämförs med The Strokes och Phoenix – naturligt. Men de svenska skivbolagen gav dem kalla handen,

– De sa att vår genre inte går att placera ”Är det kommersiellt eller inte? ”, ”Är det indie eller inte?”. Men vi är mitt emellan, säger Larson.

Bättre lycka hade bandet utomlands. Internationella bloggar snappade upp dem och snart hade de skrivit på för det amerikanska skivbolaget Universal Republic. I oktober släpps The Royal Concepts debutskiva som handlar om tiden när skivbolag började höra av sig och de insåg att de kanske skulle kunna leva på sin musik.

På lördag gör de sin enda Sverigespelning på obestämd framtid på Way Out West.

– Det ska bli magiskt. Vi är sjukt taggade. Det är extra roligt att det är en festival som man själv har sprungit på när man är yngre och som vi har drömt att få spela på, säger David Larson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset