Johnny Marr. Arkivbild.
Johnny Marr. Arkivbild.

21 år efter att bandet splittring var The Smiths på väg att återförenas. Det berättar gitarristen Johnny Marr i en intervju med The Guardian, inför releasen av hans självbiografi "Set the boy free".

Året var 2008 och Marr och sångaren Morrissey träffades på en liten pub i södra Manchester när frågan om att återförena bandet kom upp.

– Samtalet om att återförenas kom från ingenstans. Jag gick inte dit för att prata om det, men det hade förekommit en hel del rykten om det så det var naturligt att diskutera det, säger han.

De konstaterade att det var en möjlighet och funderade på hur det skulle kännas att jobba ihop igen.

– "Hur skulle det kännas?", "Tänk om?". Så höll vi på. "Vem ville det mest?" Jag tror att vi var lika sugna båda två, säger Marr.

Han minns mötet som väldigt trevligt och konstaterar att de båda hade förändrats en hel del sedan tiden med The Smiths. De lämnade puben och fortsatte fundera över återföreningen, men efter att ha hörts ett par gånger rann det hela ut i sanden. Marr åkte på turné med sitt band The Cribs och de har inte hörts sedan dess.

The Smiths bildades i Manchester 1982 och splittrades fem år senare. De var ett av 80-talets mest stilbildande grupper och ligger bland annat bakom skivor som "The queen is dead" från 1986. Bandet bestod förutom av Marr och Morrissey av Andy Rourke, Mike Joyce och Craig Gannon.

Owen Sweeney/AP/TT
Morrissey. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset