De är där för Adam Graduciel oavsett om han kommer med färdiga låtar eller märkliga loopar. Det berättar The War on Drugs basist/gitarrist Dave Hartley för Metro. Ikväll spelar de på Way out west.

När det gäller The War on Drugs är Adam Granduciels bandkamrater medvetna om att det efter Kurt Viles avgång till största del är hans show, men glada över att få vara en del av hans vision. Det säger Dave Hartley som har spelat bas och gitarr där sedan bandet blev ett band för drygt tio år sedan.

- Vi respekterar honom otroligt mycket och är stolta över vad vi gör. Han är noga med vem han spelar med och alla i bandet är mer intresserade av att excellera i musik snarare än att leka rockstjärnor.

*Du har varit med i alla år, hur skulle du beskriva bandets utveckling?

- Mirakulöst. I början var det ett löst projekt, experimentellt, där vi spelade i källare och hemma hos folk och hade en miljon olika trummisar. Det är rätt fantastiskt att det faktiskt blev ett band vars styrka är att spela live – i början var våra spelningar... inte särskilt bra. Mest röriga. Men det har varit en stadig rörelse framåt, varje show lite bättre än den förra, säger Dave Hartley.

Vanligen går musicerandet till så att Adam Granduciel kommer med en låt på demo som de får lära sig och spela i studion ett par gånger, men det har också hänt att han kommit med något de har försökt spela i två år utan att ha en aning om vad de håller på med.

- Och så småningom har han format det till en skiva. Det är en udda process. Men nu försöker han ta sitt låtskrivande ett steg längre.

Hartley beskriver inspirationen: böcker, film, att vara ute i naturen, att se en maratonlöpare, att vara kär. Att se människor göra sitt bästa.

- Varje dag är en utmaning och de som klarar att göra dagen till något av värde... det är inspirerande.

*Ni är ganska populära bland kritikerna. Betyder det något alls för er?

- Det är konstigt. Jag vet inte vad jag ska tänka om det, utom att det förstås är smickrande. Vi brukade ha bättre koll men man kommer till en punkt där det måste få ett slut eftersom man inte vill bli upptagen med sådant. Det är ju ändå bara historien som kan döma, om ingen lyssnar på det här om tio år så spelar det ingen roll vad vi gör nu. Vi strävar hellre efter att göra en tidlös skiva än efter att hamna på någons topplista i dag, säger Dave Hartley.

Han förklarar att alla i bandet är nära vänner, själv ska han gifta sig i november och hela bandet kommer. Förutom samma musikaliska ideal har de liknande personliga värderingar, vilket gör det enklare att umgås och turnera.

- Vi har i princip tillbringat de två senaste åren tillsammans oavbrutet. Det är ett gäng underbart konstiga freaks.

The War On Drugs spelar på Flamingoscenen klockan 18.45. 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset