Theresa May anklagar den ryska staten för mordförsök på dubbelagenten Sergej Skripal.
Theresa May anklagar den ryska staten för mordförsök på dubbelagenten Sergej Skripal.

Storbritanniens premiärminister Theresa May anklagar den ryska staten för mordförsöket på den ryska dubbelagenten Sergej Skripal. Nu meddelas att 23 ryska diplomater ska utvisas ur landet.

Utvisningarna är de största sedan Kalla kriget, skriver AP, och diplomaterna får en vecka på sig att lämna Storbritannien, som även ställer in de diplomatiska kontakterna på hög nivå mellan London och Moskva.

LÄS MER: Mordförsök mot rysk dubbelagent i England – utsattes för nervgift

Utspelet kommer efter att den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter blivit förgiftade av nervgas i början av mars.

Theresa May misstänker den ryska staten då det specifika nervgiftet ska ha framställts av Sovjetunionen på 1970- och 80-talen. Hon har krävt en omedelbar förklaring från Moskva – som avfärdar anklagelserna.

LÄS MER: Theresa May pekar ut Ryssland – ligger ”högst sannolikt” bakom nervgiftdådet

Sergej Skipal arbetade tidigare i den militära underrättelsetjänsten i Sovjetunionen. Han avslöjades senare som dubbelagent och för att ha bistått den brittiska säkerhetstjänsten med uppgifter om ryska agenter som arbetade runt om i Europa.

2006 dömdes han till 13 års fängelse i Ryssland, men släpptes redan 2010 i utbyte mot 10 ryska spioner som fängslats av FBI, skriver BBC.

Theresa May meddelar också att ingen minister eller medlem av den brittiska kungafamiljen kommer att närvara vid fotbolls VM i Ryssland i sommar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset