Storbritannien skulle förmodligen vara tvungen att göra avsteg från Europakonventionen för att Theresa Mays förslag ska kunna genomföras.
Storbritannien skulle förmodligen vara tvungen att göra avsteg från Europakonventionen för att Theresa Mays förslag ska kunna genomföras.

I kölvattnet av den terrorattack i London som ledde till att sju personer miste livet sa Storbritanniens premiärminister Theresa May att landets lagar mot terrorbekämpning måste göras hårdare. Mänskliga rättigheter ska kunna åsidosättas om det förhindrar terror. Det är är vad May specifikt vill göra och hur det skulle gå till.

Sju personer miste livet i en terrorattack i London den 3 juni. I kölvattnet av detta vill Theresa May, Storbritanniens premiärminister, ändra lagar så att Storbritannien enligt May på ett bättre sätt kan bekämpa terror.

LÄS MER: May vill passa på när oppositionen är svag

Faktum är att Theresa May till och med sa att lagar om mänskliga rättigheter kan ändras om de ”står i vägen” för terrorbekämpning, som bland annat The Independent rapporterat om. Uttalandena har väckt kritik från både Labour och Liberaldemokraterna som menar att lagar om mänskliga rättigheter inte varit anledningen till att terrordådet hade kunnat äga rum. Jeremy Corbyn, Labours partiledare, kritiserar också de nedskärningar inom polisen som genomfördes under de sex år May var inrikesminister.

Så, hur skulle det egentligen gå till, och vad är det May vill göra?

Det May sa i sitt tal i Slough – och i en separat intervju med The Sun – är att hon vill göra följande:

  • Öka straffen för terrorbrott.
  • Göra det enklare för myndigheter att utvisa terrormisstänkta som inte är brittiska medborgare.
  • Begränsa personer som misstänks vara terroristers frihet och rörlighet, om man vet att de är ett hot men inte kan åtala dem.
  • Göra så att terrormisstänkta kan hållas häktade utan rättegång i 28 dagar, dubbelt så länge som idag.

Enligt BBC skulle detta förmodligen rent tekniskt sett innebära ett brott mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Mer specifikt skulle detta kunna kollidera med artikel 5 som berör rätten till frihet och säkerhet och artikel 8, som berör rätten till skydd för privat- och familjeliv. Theresa May har tidigare i maj sagt att hon velat stanna som undertecknare av Europakonventionen.

LÄS MER: En vecka kvar till valet i Storbritannien – det här behöver du veta

Som BBC skriver kan dock Theresa May kan komma undan detta genom att tillämpa Europakonventionens artikel 15, avvikelse från konventionsförpliktelse vid nödläge. Då måste hon dock i praktiken utropa undantagstillstånd i Storbritannien och hävda att ”krig eller i annat allmänt nödläge som hotar nationens existens” pågår. Det gjordes till exempel 1979 under konflikten i Nordirland, då Storbritannien avvek från artikel 5 i Europakonventionen.

Storbritannien måste dock, oavsett vad man gör, se till att inte bryta mot sina obligationer under internationell lag. De måste också meddela Europarådet om vad de tillämpar för åtgärdar och varför, rapporterar BBC.

LÄS MER: Corbyn uppmanar May att avgå

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset