När Therese och Jesper väntade Nore bestämde de att han skulle födas i hemmet. På bild syns även parets dotter Freja som föddes på sjukhus.
När Therese och Jesper väntade Nore bestämde de att han skulle födas i hemmet. På bild syns även parets dotter Freja som föddes på sjukhus.

I Danmark har det blivit en trend att föda hemma. Men i Sverige har antalet legat konstant sedan 70-talet. En promille av de omkring 100 000 födslar som sker varje år planeras till hemmet. Therese som testat båda föredrar hemmet.

Endast i Stockholm och Umeå kan du föda i hemmet utan extra kostnad. I övriga landet får du betala för att få en barnmorska som kommer hem till dig. 30-åriga Therese från Göteborg valde att betala 25 000 kronor för att förverkliga sin dröm om att föda i hemmet. Hennes sambo Jesper var till en början något skeptisk.

– Jag tror att han behövde vänja sig vid tanken och få lite tid att sätta sig in i vad det innebar. I efterhand är han väldigt glad över att vi gjorde det, säger Therese.

I Sverige sker omkring 100 000 förlossningar varje år. Av dem planeras cirka 100 att ske i hemmet. En siffra som legat konstant sedan 70-talet, säger Helena Lindgren, docent och barnmorska på Karolinska institutet, som studerat samtliga förlossningar i hemmet sedan 70-talet.

– Det är fler som föder i taxin eller hallen för att de inte hunnit till sjukhuset än som faktiskt planerat att föda i hemmet, säger Helena Lindgren.

► LÄS MER: Angelica, 30, födde sin son i badkar: ”Fantastiskt att föda i vatten”

Att inte fler föder i hemmet tror hon beror på två saker. Dels att blivande föräldrar är trygga med den vård de får på sjukhuset och dels att andra alternativ inte presenteras. Så länge kvinnan är frisk och har haft en normal graviditet är det lika säkert att föda i hemmet som på sjukhus.

Enligt Therese var den stora skillnaden mellan förlossningen av dottern Freja som skedde på sjukhus och sonen Nores som skedde i hemmet stressen hon kände. Frejas födsel skedde utan komplikationer men miljön gjorde att Therese kände sig spänd och störd. I hemmet var det enligt henne mer avslappnat och hon gavs möjlighet att styra mer över förlossningen.

– På sjukhuset kändes det mer som att jag överlämnade mig själv och bara gjorde allt de sa enbart för att ungen skulle komma ut, säger hon.

Miljön samt att barnmorskan inte bistår flera födande samtidigt är de främsta skälen till att kvinnor väljer att föda i hemmet uppger Helena. De blivande föräldrarna vill enligt henne känna att de är värdar och att barnmorskan är gästen i stället för tvärtom.

– Det kändes surrealistiskt men skönt när barnmorskan kom och jag låg i sängen i nattlinne, säger Therese.

► LÄS MER: Linnéa, 16, visste inte att hon var gravid – födde en son på toan

Sonen Nores förlossning satte igång vid fyra på natten den 15 november förra året. Efter att barnmorskan kommit förflyttade de sig från sängen till ett annat rum för att födseln skulle kunna ske i en uppblåsbar pool. Therese använde sig av avslappningsmetoden hypnobirthing som hon också använt sig av vid Frejas födsel och klockan 9.16 föddes Nore.

– Det var verkligen jätteskönt att sedan bara få vara hemma och ta hand om honom och familjen, säger Therese.

Privat

Helena Lindgren, docent och barnmorska vid KI.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa