Therese Alshammar tillsammans med sonen Ted, 9 månader.
Therese Alshammar tillsammans med sonen Ted, 9 månader.

Om du vill att ditt barn ska trivas i vatten gäller det att du som förälder också gör det, menar före detta elitsimmaren Therese Alshammar. Med några enkla knep kan du öva på vattentrygghet med ditt barn under varma sommardagar.

Förra året omkom 92 människor genom drunkning i Sverige, enligt Svenska livräddningssällskapet. Siffror från organisationen visar att drunkning är den vanligaste dödsorsaken på grund av olycka för små barn upp till sex år.

Före detta elitsimmaren Therese Alshammar jobbar just nu med att göra föräldrar och små barn tryggare i vatten i projektet Babybojen tillsammans med Trygg-hansa. Hon menar att det finns en regel som alla vuxna som är ansvariga för barn som badar aldrig ska avvika från.

– Det viktigaste är att ha sina barn under uppsikt. Alltid, alltid, alltid. Barn drunknar i tystnad och det finns en stor fara med vatten såklart, men det handlar om att skapa trygghet, säger hon.

Börja träna tidigt

Att barn ”drunknar i tystnad” innebär att de ofta inte ger något ljud ifrån sig, de andas in vatten och sjunker snabbt. Men enligt en undersökning från Svenska livräddningssällskapet från 2015 tror hälften av de svarande föräldrarna att barn plaskar eller ropar på hjälp om de håller på att drunkna.

LÄS MER: Ettåring drunknade i bubbelpool – gled ur badring

Enligt Therese Alshammar måste du börja bada och träna med din bebis tidigt. Det spelar ingen roll om det är i badbalja, badkar eller på babysim.

– Ha alltid ögonkontakt och var fullt närvarande när ni badar. Barn gör som vi gör och om du är glad och trygg kommer ditt barn att spegla det. Du måste vara den där trygga famnen som visar att allt kommer gå bra.

För att du som förälder ska känna en trygghet i vatten krävs det att du läser på och lär dig om vattensäkerhet. Enligt Therese Alshammar gäller det att ha respekt för vatten, men att aldrig vara rädd för det. Bada gärna själv tillsammans med ditt barn hemma om du har möjlighet. Om du sitter bredvid är det viktigt att du fortfarande visar att du är delaktig genom att du till exempel leker med barnet samtidigt.

– Om det händer något så att barnet blir ledset när det badar är det viktigt att inte ta upp barnet utan försöker trösta i vattnet. Det är viktigt att visa barnet att det går att uppleva alla känslor överallt. Annars blir vattnet boven och barnet kommer att förknippa det med något obehagligt, säger Therese Alshammar.

”Vattenvana är en färskvara”

Om barnet har haft en traumatisk upplevelse i vatten menar hon att du måste ha tålamod och ge barnet tid att vänja sig vid vatten. Om du som förälder känner en oro inför vatten måste du även träna på dina egna känslor.

LÄS MER: Experter: Så räddar du badare som håller på att drunkna

Therese Alshammar slutade elitsimma för ett och ett halvt år sedan men försöker fortfarande ta sig till simhallen och träna två gånger i veckan. Under somrarna är hon en flitig besökare av Stockholms utomhusbad och försöker bada ofta tillsammans med sina två barn.

– Min äldsta son är fem och han älskar att bada. Den lilla är också helt galen i vatten, han har ju alltid sett sin storebror bada. Vattenvana är en färskvara som man måste underhålla, om man ska bli bra på något så måste man öva.

Therese Alshammar

Ålder: 40.

Familj: Sambon Johan Wallberg och sönerna Fred, 4, och Ted, 9 månader.

Simkarriär: Före detta elitsimmare. Under sin karriär har hon tagit 72 medaljer, varav 37 guld i OS, VM och EM. Har bland annat tilldelats Jerringpriset.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset