I dag berättar Metro om den person som under sex år låtsades vara den unga svenskan Veronika på nätet, hela tiden med hjälp av bilder från en ovetande amerikansk kvinna. Men Veronika är långt ifrån den enda fejkade personen att ta sig in i privata sammanhang.

Privat
Therese mötte tvåbarnsmamman Tilda - som var påhittad

Therese de Kaminska och hennes två barn Maya och Elis.

33-åriga Therese de Kaminska var när hon väntade sitt första barn med på en mailinglista för föräldrar, ”ett dåtidens Familjeliv” som hon beskriver det. Där mötte hon tvåbarnsmamman Tilda.

– Hon var ganska anonym till en början. Men tre av oss andra började maila varandra lite mer frekvent och då hakade hon på. Vi lade till varandra på MSN och började chatta där istället, och kom varandra ganska nära, berättar hon.

de Kaminska beskriver Tilda som en glad och positiv person som gärna hjälpte till när hon kunde. Med tiden kom de fyra kvinnorna närmre varandra, och delade med sig av sina adresser.

– Jag tror inte hon gav oss sin, men hon började skicka bilder på barnen och maken och deras hus. Gjorde en walk-through med bilder genom deras hus, i Danderyd som hon påstod.

Ett år senare, omkring 2001, blev Tilda gravid igen, och plötsligt började gruppen få mail om olika problem. Hon gick från att vara sitt vanliga glada jag till att inte logga in lika ofta, och inte se lika ljust på livet.

– Barnet föddes tidigare än väntat, och dog men återupplivades åtta gånger om. Sedan konstaterades att lillhjärnan dött av syrebrist under förlossningen, och efter några veckor dog barnet ändå.

Gruppen gick ihop för att skicka blommor till sjukhuset Tilda sagt att hon låg på, men de kom inte fram. Flera misslyckade försök senare bestämde de sig för att ringa sjukhuset, och fick veta att de aldrig hade haft ett fall som Tildas.

– Personalen skrattade och frågade om vi inte tänkt på hur konstigt hela förloppet lät. Så vi testade fler sjukhus. Till slut hade vi testat alla och alla sa samma sak.

De konfronterade Tilda, och hon avslöjade att hon hade ljugit.

– Hon berättade att hon inte hette Tilda. Att hon inte var den hon sa. Att det hon berättat om aldrig hänt. Men hon vägrade säga vem hon var, så vi kapade henne ur vår grupp rätt snabbt och varnade ägaren till mailinglistan där vi träffade henne.

Två år senare dök Tilda upp på MSN igen, och frågade var Therese – som då hade flyttat till en annan stad och slutat använda chattjänsten – tagit vägen. Sedan dess har hon inte hörts av.

– Mycket skumt, säger Therese.

LÄS MER:  Vem är Veronika?

The article in english: Who is Veronika?

LÄS MER: Professorn: Hon lyckas berätta en stark historia

SE BILDSPEL: Veronikas resa genom nätet

Har du också stött på Veronika? 
Hör av dig till Metro och berättaMejla [email protected] 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset