Jonas Thern har scoutat Bulgarien.
Jonas Thern har scoutat Bulgarien.

Fulländad vill han inte kalla sig.Jonas Thern, en av Sveriges nya scouter, hoppas bli vassare med tiden.– Det skulle vara roligt att utvecklas och bli en bättre fotbollsanalytiker, säger han.

Jonas Thern är först in i källarrummet på spelarhotellet i Stockholm. Efter ett par handskakningar med journalister lyfter han upp väskan, pekar på den och konstaterar:

– Manualen.

På skoj.

49-åringen, som är en av förbundskapten Janne Anderssons scouter, vill inte direkt påstå att han vet hur Sverige ska spela för att säkra tre poäng i VM-kvalmötet med Bulgarien.

Däremot tror Thern att han har några detaljer som kan vara bra för att spelarna att veta om.

Efter att ha sett Bulgarien vinna mot Luxemburg med 4–3 och tappa 1–0 till 1–4 mot Frankrike lyfter han fram två punkter som blir viktiga inför matchen på måndag.

+ Se till att göra första målet.

– Får man ett underläge mot Bulgarien så blir det nog jobbigt. De jobbar med hela laget, sjunker djupt och det är inte bara att rulla runt för att hitta lägen. Det krävs kvalitet om man ska kunna skapa något, säger han.

"Finns defekter"

+ Utnyttja Bulgariens bolltapp.

Mot Frankrike var det spelare som gick hem när fransmännen ställde om och dessutom såg Thern en del tveksamheter i Bulgariens positionsspel.

– Det finns saker som man... Nu är jag inte så frispråkig som jag brukar vara, jag måste hålla igen lite och jag ska inte säga för mycket. Men visst finns det defekter, det är inget snack om det, säger han.

– Att de släppte in så många mål mot Frankrike går väl inte att säga så mycket om. Däremot mot Luxemburg så var det inte så bra försvarsspel.

Therns nya roll

Jonas Thern, som spelade tio år i landslaget och var en betydande pjäs i VM-framgången i USA 1994, tvekade inte när Janne Andersson ringde och frågade om han var intresserad av att bli en av landslagets scouter.

I VM-kvalet har han Bulgarien som första uppgift. Nästa blir Vitryssland. Redan på söndagen reser Thern till Minsk för att se Vitrysslands möte med Luxemburg på måndag.

Och han gillar utmaningarna som väntar i hans nya roll.

– Jag är ju ny på det här. Det här är första gången som jag har fått titta på ett lag. Det är lite annorlunda, säger han.

– Det är lite träning för mig också. Jag är inte fulländad men jag tycker att det är skoj.

Sveriges match mot Bulgarien blir därmed Jonas Therns första riktiga prov.

Men det är inget som han oroar sig för.

– Nej, det är en så liten del som jag har jobbat med och kan det bidra med något så är det positivt, säger han.

– Det är en viktig match om vi ska hänga på där uppe. Vi måste vinna den här. Vi ska vara favorit, men vi ska inte underskatta Bulgarien. Det är tekniska fotbollspelare, de är vassa, snabba, kvicka och kloka. De har farliga vapen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset