Melker Hallberg jublar efter sitt 3–1 mål.
Melker Hallberg jublar efter sitt 3–1 mål.

Elva magiska minuter ger en chans till nya gulddrömmar.Sverige tog sig till U21-EM efter en mäktig vändning i kvalfinalen mot Kroatien.– Jag ser inga begränsningar för den här gruppen, säger "veteranen" Simon Tibbling efter 4–2-segern.

Groningen-mittfältaren Simon Tibbling, 22, slår sig ner i pressrummet på Vångavallen i Trelleborg och bara njuter efter 4–2 i kvalfinalen mot Kroatien. Nästa sommar får han chansen att försvara det smått sensationella guldet i U21-EM från 2015.

– Magiskt. Otroligt, verkligen. Man får uppleva så fantastiska saker med det här gänget. Jag har varit med i olika U21-landslag, men det bara fortsätter, säger 22-åringen.

"Oerhört svårslagen"

EM i Polen kommer att bli hans tredje U21-mästerskap. Förutom guldturneringen i Tjeckien var Tibbling med när Sverige spelade OS-fotboll i Rio de Janeiro i år.

– Det som den andra gruppen gjorde i EM är oerhört starkt. Den prestationen blir oerhört svårslagen, den kanske inte går att slå. Jag vet inte, men jag ser inga begränsningar för den här gruppen, säger Tibbling.

Via 4–2 i kvalfinalen vann Sverige gruppen före tvåan Spanien och trean Kroatien.

– Det kvalet vi gör här var starkare än förra gruppens kval. I den gruppen kunde vi åkt ut, där hade vi lite flyt att lagen slog varandra. I den här gruppen är vi det klart bästa laget. Vi tar poäng i alla matcher – vi är obesegrade i den här gruppen. Den prestationen tycker jag är oerhört stark, säger Tibbling.

Nu blir det i stället stjärnspäckade Spanien som får kvalspela.

– Det är inte orättvist. Den här gruppen har vi vunnit rättvist. Över tio matcher är vi det bästa laget i den här gruppen, säger han.

Sverige låg under med 0–1 efter 23 minuter mot Kroatien, men Linus Wahlqvist kvitterade tre minuter senare på straff. Sedan avgjorde "Blågult" tillställningen med tre mål inom loppet av elva minuter mellan matchminut 53 och 64. Det var Midtjylland-spelaren Kristoffer Olsson som satte det förlösande 2–1-målet med vänstern i den 53:e minuten.

– Det var en underbar känsla, säger innermittfältaren.

Mer tekniskt lag nu

Olsson var med i truppen som tog EM-guld 2015, men fick ingen speltid i Tjeckien. Nu är han centralpunkten i den nya generationen som får spela mästerskapet i Polen. Och han tycker att denna upplaga är ett mer spelande lag än det som tog hem guldet.

– Absolut. Vi har mer sådana spelare som är lite mer spelande och lite mer tekniska, även om vi kanske inte har den fysiken som det laget hade. Vi kan spela mot lag som Kroatien och Spanien också, och det är stort av ett svenskt landslag, säger Olsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset