Metros sexexpert: Poängen är att sex ska vara skönt, inte att hålla på en viss tid

Lotta Imberg

Tidig utlösning kan orsaka problem i sexlivet. ”Det är tabubelagt för många män att prata om upplevda tillkortakommanden”, säger Pelle Ullholm, Metros sex- och relationsexpert.

ORO. Ett av de allra vanligaste sexproblemen som män upplever är tidig utlösning. Att komma snabbt kan orsaka känslor av att inte räcka till, att inte kunna prestera det som förväntas. Nervositet och oro för det här kan göra att män drar sig för att inleda nya sexuella relationer och det kan minska sexlusten.
– Det här är något som många män inte pratar om, utan håller för sig själva, säger sexualupplysaren Pelle Ullholm.
Många par fokuserar för mycket på att få orgsam samtidigt, menar han.
– Det är egentligen jättedumt att tänka så. Man bygger in en svårighet då. Det är ett faktum att män oftast kommer snabbt vid penetrativt sex. Det behöver inte ses som ett problem. Sex handlar om att ha skönt. Fokusera på det i stället för att sätta upp krav och bilder av hur länge man ska ha sex.

En kvinnlig läsare har skrivit till Metros sex- och relationsexperter om att hennes man alltid får tidig utlösning. De har sex i högst fem minuter och hon upplever att han inte bryr sig om hennes behov och att han försöker lägga ansvaret på henne, att det är hon som behöver för lång tid.
– Det är viktigt att män i den här situationen inte glömmer bort partnerns behov, samtidigt som hon måste inse att fem minuter inte alls är kort tid utan ganska vanligt.
– Hon kan vara ödmjuk för att det fungerar så här och han bör vara inkännande med vad hon behöver, vad som får henne att njuta. Vissa män vältrar över problemet på kvinnan, att det är hon som tar lång tid på sig. Det är inte okej.

Det finns metoder för att försöka fördröja utlösningen. Man kan prova bedövningsalvor eller olika praktiska och medicinska sätt.
– Alla de här metoderna går i princip ut på att dämpa lustkänslan och är ett slags kroppskontroll. Det är ett feltänk kring sexualiteten.
– Tänk smek, oralsex och andra sätt att ha sex, kanske prova sexleksaker. Poängen är att sex ska vara skönt, inte att man ska kunna hålla på en viss tid, säger Pelle Ullholm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset