I måndagens avsnitt av ”Paradise hotel” berättade deltagaren Matilda att hon kände sig utfryst av några av de andra deltagarna. Tidigare ”Paradise hotel”-deltagaren Emelie Didriksson menar att det är fel att tillåta mobbning i ett underhållningsprogram.
I måndagens avsnitt av ”Paradise hotel” berättade deltagaren Matilda att hon kände sig utfryst av några av de andra deltagarna. Tidigare ”Paradise hotel”-deltagaren Emelie Didriksson menar att det är fel att tillåta mobbning i ett underhållningsprogram.

Jag förstår inte hur man kan tillåta mobbning i dokusåpor när de sedan visas för unga människor som inte riktigt har listat ut hur livet går till än. För när det är okej att mobba människor på tv, då måste det väl vara okej i verkligheten?, skriver den tidigare ”Paradise hotel”-deltagaren Emelie ”Diddi” Didriksson.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När jag var liten fick jag lära mig att mobbning var fel, att om någon blev utfryst skulle du ge extra mycket kärlek åt den personen.

Men i dagens Sverige ser alla ungdomar på dokusåpor, som tydligt gärna visar upp all mobbning och utfrysning som sker. I måndagens avsnitt av ”Paradise hotel” i TV3 kunde tittarna se hur deltagaren Matilda berättade hur hon känt sig utfryst av de andra deltagarna. Tidigare i avsnittet blev hon kallad bland annat ”jävla svin” och ”jävla gris” för att hon gick emot gruppens vilja. Händelserna i avsnittet har väckt enorma reaktioner i sociala medier, och tittare rasar mot mobbningen. Matilda har även i sin blogg berättat om hur utsatt hon kände sig i programmet.

LÄS MER: Test: Är du smartare än en ”Paradise hotel”-deltagare?

Självklart blir det svårare att få unga att förstå hur fel det är med mobbning, när deras nya idoler i dokusåporna gladeligen fryser ut någon i programmet.

Jag förstår att massa kaos och drama gör bra tv, men jag förstår inte hur man kan välja att tillåta mobbningen under inspelningen av dokusåpor när de sedan visas för unga människor som inte riktigt har listat ut hur livet går till än. För när det är okej att mobba människor på tv, då måste det väl vara okej i verkligheten?

Det sägs att det ”inte ska ske igen” men så fort nästa dokusåpa kommer finns det alltid någon tydlig form av mobbning med.

Självklart ska man inte se dessa program som något av en förebild. Det ska vara dramatik och bråk, det är nästan det hela programmen går ut på. Men jag kan inte förstå hur mobbning kan vara en del i detta. Det är stor skillnad på att bråka mot att frysa ut en annan människa och få personen att må dåligt med kränkande ord. Detta är underhållningsprogram, som man ska titta på för vilja följa programmet, för att skratta åt de händelser som sker.

Därav är det, enligt mig, fruktansvärt fel att tillåta mobbning. Lika väl som det inte är okej att använda våld i dessa program ska det vara lika strängt med mobbning. För mobbning och dess ord kan ibland göra mer ont än ett slag.

Emelie ”Diddi” Didriksson

Deltagare i ”Paradise hotel” år 2015

LÄS MER: ”Paradise hotel bröt ner mitt självförtroende”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset