En tidigare Facebook-chef ångrar sin roll i skapandet av vad han beskriver som ett "verktyg som förstör samhällets konstruktion". Nu uppmanar han till paus från sociala medier.

Chamath Palihapitiya är den senaste i raden av tidigare medarbetare på Facebook som varnat för konsekvenserna av sociala medier, rapporterar The Verge. Under en föreläsning vid det amerikanska Stanford universitetet berättar Palihapitiya, som tidigare var chef för användaretillväxt på sociala medie-giganten, att han känner ”oerhörd skuld” på grund av sitt arbete på Facebook.

– Jag tror att vi har skapat verktyg som förstör samhällets konstruktion, säger han i en videoupptagning av föreläsningen.

LÄS MER: Så ska Facebook stoppa hämndporren

Men Palihapitiyas kritik riktar sig inte enbart mot Facebook utan mot samtliga sociala medier. Enligt honom hotar gillamarkeringar och tumme upp-knappar på plattformarna samhället.

– De kortsiktiga och dopamin-driva feedbackloopar som vi har skapat håller på att förstöra samhället, säger han.

Sedan uppmanar han åhörarna att ta en ordentlig paus från sociala medier. Chamath Palihapitiya säger att han själv använder Facebook så lite som möjligt men tillägger att han ändå tycker att företaget gör mer nytta än skada.

Tidigare i år berättade Facebooks första ordförande, Sean Parker, att han anser att företaget ”exploaterar en svag länk i den mänskliga psykologin”.

LÄS MER: Facebook lät marknadsförare rikta in sig på ”judehatare”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset