Thorbjörn Fälldin avled i sitt hem, 90 år gammal.
Thorbjörn Fälldin avled i sitt hem, 90 år gammal.

Den förre Centerledaren och tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin är död, bekräftar Centerpartiets pressavdelning. Han avled i sitt hem i Ramvik på lördagskvällen, skriver SVT Nyheter Västernorrland.

"Torbjörn Fälldin har betytt oändligt mycket. Han är en sann förebild och en ikon för många av oss. Det är med stor sorg jag nåtts av beskedet om hans bortgång men också med stor stolthet som jag tittar tillbaka på hans imponerande livsgärning", skriver partiledare Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Bonden från Ångermanland blev historisk när han efter valet 1976 ledde den första borgerliga regeringen efter andra världskriget. I riksdagsvalet dessförinnan, 1973, hade Centerpartiet under Fälldin nått sitt bästa valresultat, 25,1 procent.

Många minns fortfarande hans uttalande från 1976 om att "ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag är beredd att dagtinga med min övertygelse", ett löfte om att inte ladda nya kärnkraftsreaktorer. Något han dock fick backa ifrån.

Thorbjörn Fälldin var också statsminister under ubåtskrisen hösten 1981, då en sovjetisk ubåt gick på grund i Karlskrona skärgård.

– Håll gränsen! löd hans bestämda order till ÖB.

Nyligen öppnades den förre Centerledarens privata arkiv för allmänheten. Fälldin var själv på plats när Landsarkivet öppnades i Härnösand.

Även nuvarande Centerledaren Annie Lööf var på plats och höll inledningstalet.

– Han är och kommer alltid vara en förebild, sade hon bland annat.

Thorbjörn Fälldin blev 90 år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik