I en av artiklarna framgår det tydligt att det inte rör sig om  någon varning från till exempel polisen.
I en av artiklarna framgår det tydligt att det inte rör sig om någon varning från till exempel polisen.

Flera svenska tidningar har under den senaste veckan gått ut med varningar för att den så kallade "clowntrenden" är tillbaka. Men varningarna baseras inte på några konkreta fall.

”Polisen varnar”. ”Clowntrenden kan komma tillbaka”. Så har rubrikerna i många av Sveriges tidningar sett ut under den senaste veckan.

Det var under förra hösten nätet fylldes med diverse påståenden, framför allt spridda via nyhetssajter, om olika former av läskiga clowner som påstods ha skapat hysteri i Sverige och utomlands. Det hela började i augusti 2016 när flera invånare i Greenville i amerikanska North Carolina påstod att personer utklädda till clowner försökt lura ned barn i skogen.

LÄS MER: Därför är så många rädda för clowner

Polis lyckades aldrig hitta några bevis för att något sådant skulle ha ägt rum, men en så kallad clownpanik kom efter händelsen att sprida sig runt om i världen. Under blott en dag i oktober förra året fick polis i Södra Sverige ta emot 70 samtal som rörde så kallade skräckclowner. Bara ett fåtal konkreta fall där personer utklädda till clowner jagat och på annat sätt trakasserat personer i Sverige har beskrivits.

– Det verkar mest vara ett sociala medier-fenomen, säger Magnus Wall på polisens länskommunikationscentral då till SVT Västmanland.

Och nu, ett år senare, börjar återigen påståenden om ”polisvarningar” och dylikt sprida sig på sociala medier.

Den 8 september publicerade Aftonbladet en artikel med rubriken ”Polisen varnar: ‘Clowntrenden kan komma tillbaka'”, som kom att få över 1 000 interaktioner på sociala medier. Det gjorde även Newsner, som utifrån samma källa publicerade en spridd artikel med rubriken ”Polisens varning: De klär ut sig till clowner för att skrämma dig när du går ensam”. Expressen valde rubriken ”Polisens varning: Väldigt snart kan de läskiga clownerna springa på våra gator igen”.

Så, vad var källan till påståendet, och vad var det för polis? Jo, det var en varning utfärdad av polis i delstaten Pennsylvania i USA.

”Med hösten 2017 framför oss väntar vi oss att läskiga clowner kan komma att synas så tidigt som i september, delvis på grund av att filmen ‘it'” kommer att släppas den 9/8/2017″, löd uttalandet som gick ut den 31 augusti. Det enda faktiska fallet som synts sedan dess handlar om röda ballonger som synts fastknutna i brunnar. Ballonger som kan ha varit så kallad viral marknadsföring för ”It”.

Det är dock förstås inte samma sak som att svensk polis skulle ha gått ut och varnat för något som faktiskt äger rum, och det går att diskutera om kvällstidningsvarningar av den här typen var just det som förra året ledde till att människor gick ut för att skrämmas, snarare än att varningarna kommit efter faktiska skeenden.

Expressen har gått ut med även en annan ”varning” den 10 september. Nu var det påstådda biobesökare som varnade för clowner som gick runt i biosalongen innan ”It” visats. Källan här var en serie amerikanska Twitter-inlägg som visar en annars tom biosalong med en person utklädd till en clown i. Inläggen skulle dock lika gärna skulle kunna varit iscensatta av twittraren själv. Att en person som ser sin favoritfilm på bio klär ut sig till en karaktär från filmen i fråga är heller inte ett helt okänt fenomen.

Även flera tidningar inom den så kallade 24 journalistik-koncernen har gått ut med så kallade varningar. ”Varningen: Skräckclownerna är på väg tillbaka”, lyder rubriken i de identiska artiklarna som korspublicerats av koncernens olika tidningar.

Här var källan ett enskilt nystartat Instagram-konto med namnet ”Malmoclown”, som publicerat en skärmdump från Expressens artikel med texten ”haha vi ses snart igen snälle leta upp mig till halloween”. I artikeln framgår det tydligt att det inte rör sig om  någon varning från till exempel polisen.

– Det finns inga anmälningar om det. Det har i princip dött ut helt, säger polisens presstalesperson Nils Norling till 24Malmö.

LÄS MER: Polisen nerringd om clownlarm

Viralgranskaren har inte hittat några faktiska instanser där sådana clownskymtningar synts till i Sverige sedan oktober förra året, och då rörde det sig om ett fåtal enskilda instanser.

Skräcken, som eldades på av tidningsrubriker, ledde till att flera människor, även i Sverige, gick ut med tillhygg för att jaga påstådda clowner. I åtminstone ett fall misshandlades två personer utklädda till clowner i Tibro i oktober förra året. Det rapporterade Skaraborgs Allehanda.

De ”varningar” som spridits under de senaste veckorna i Sverige verkar snarare handla om svenska medier som med stora rubriker skrivit om amerikansk polis uttalanden om hypotetiska situationer samt ett enskilt Instagram-konto med ett publicerat inlägg.

LÄS MER: Clowner och gift – skräckryktena på gränsen mellan myt och verklighet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om clowner