Den hårda kampen om traineeplatserna kan vara krävande. Men en titt i några av Sveriges nuvarande höjdares cv:n visar att det kan vara värt mödan.

1987 stegade den då 25 år gamla Annika Falkengren in som trainee på SEB. Men att hon 18 år senare skulle bli vd för samma bolag var inget som låg i planeringen. 

– Jag fastnade för banken när jag direkt efter gymnasiet jobbade på vårt kontor på Odengatan i tre år. Därför var det ganska naturligt för mig att söka till bankens traineeprogram när jag blev färdig civilekonom. Jag hade inte på något sätt en utstakad plan att jag en dag skulle bli vd. Däremot ville jag jobba i en miljö där det gick att göra skillnad, säger hon. 

Och skillnad fick hon göra snabbt. 
– Jag hade en massa synpunkter på traineeprogrammet som sådant och fick vara med om att göra om det. Sedan dess förfinar vi det lite varje år.    

Fördelarna att komma in som trainee tycker Annika var kontakterna och de många miljöerna hon fick vara en del av. Receptet för att lyckas klättra allra högst upp är, enligt henne, att just inte planera det. I stället tycker hon att man bör ­fokusera på att göra ett bra jobb där man är.
– Tids nog kommer belöningen och nästa steg i karriären. 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset