Julian Assange släppte ut anden ur flaskan. Han bevisade att information är världens viktigaste råvara och att den nya tekniken gör det mycket farligt att försöka samla stora mängder av denna råvara på ett och samma ställe. Uppmärksamheten kring läckan bevisar dessutom att människans hunger är omättlig när det gäller information som någon försöker dölja.

Sådana triviala intimiteter som vi undersåtar får läsa oss till i skvallerblaskorna visar sig nu utgöra hårdvaluta även när nomenklaturan informerar varandra om världsläget. Khaddafis svaghet för blondiner skulle givetvis kunna utnyttjas effektivt i en underrättelseoperation. I P1 berättar Sveriges förre Washingtonambassadör Rolf Ekéus att den svenska regeringen avkrävde honom ”en otvättad version” av Bill Clintons sexuella eskapader med Monica Lewinsky. ”Inte som skvaller utan för att veta vad som styrde presidentens agerande just då”.

 I grunden handlar denna informationshunger om överlevnad – om en evolutionistisk instinkt att vilja känna till så mycket som möjligt om våra vänner, fiender och potentiella rivaler. Vetenskaplig forskning visar att vårt omättliga sug efter skvaller i själva verket är en genetisk drivkraft som ska tillförsäkra oss den bästa möjliga positionen när det gäller tillgång till föda, hierarkisk ordning och inte minst fortplantning.

Och mitt i denna politiska förvirring över att ”det omöjliga” har inträffat så fortsätter statsmakterna, inte minst i Sverige, att bygga jättelika datakolosser med information om oss medborgare. FRA-lagen ger storebror rätt att lagra mejl från alla svenskar och datalagringsdirektivet tvingar internetoperatörerna att, å statens vägnar, lagra information om vilka hemsidor vi besöker.

Men om nu inte ens USA klarar av att skydda det heligaste av det heliga så är det onekligen bara en tidsfråga innan även FRA:s gigantiska databas hamnar på internet för fritextsökning. Kanske skulle det vara nyttigt för integritetsdebatten om Fredrik Reinfeldts, Thomas Bodströms, eller varför inte Hans Majestät Konungens, privata e-post hamnade hos Wikileaks. Det skulle åtminstone ha ett visst skvallervärde.

+ Har äntligen sett den Svenska filmen "Flickan" – ett dramaturgiskt mästerverk.
Så blev det vinter i Sverige igen. Oavsett vad Trafikverket trodde.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset