Zimbabwe TT

1800-talet

I slutet av 1800-talet koloniserar Cecil Rhodes och hans British South Africa Company, genom brittiskt mandat, det område i södra Afrika som i dag går under namnet Zimbabwe. Även dagens Zambia ingår i området, som delades upp i Sydrhodesia (dagens Zimbabwe) och Nordrhodesia (dagens Zambia).

1960-talet

1964 blir Zambia en självständig stat och Sydrhodesia byter då namn till bara Rhodesia.

Året därpå bryter den dåvarande rhodesiske premiärministern Ian Smith med Storbritannien och inför ett vitt minoritetsstyre i Rhodesia, vilket leder till att landet isoleras internationellt.

1970-talet

Under 1970-talet förs ett gerillakrig mot Ians Smiths vita minoritetsstyre. En av gerillaledarna är Robert Mugabe.

Det brutala kriget tar slut 1979 i samband med att den brittiske utrikesministern Lord Carrington lyckas få alla parterna med på den så kallade Lancaster House-överenskommelsen om vapenstillestånd. I uppgörelsen ingår också övergång till majoritetsstyre och därmed självständighet för det som ska bli Zimbabwe.

1980-talet

1980 hålls val som Robert Mugabes parti Zanu vinner och han blir premiärminister. Inledningsvis leder Mugabe en enhetsregering med det rivaliserande partiet Zapu, men samarbetet spricker efter några år. 1987 antas en ny författning och Mugabe blir landets president.

Under det tidigare 1980-talet genomför Mugaberegimens Nordkoreatränade femte brigad massakrer på anhängare till politiska motståndare i provinsen Matabeleland. Det är en etnisk rensning som drabbar Ndebelefolket, 20 000 människor dödas.

1990-talet

Ekonomin försämras. 1998 är krisen i landet ett faktum och strejker utbryter. Den zimbabwiska militärens inblandning i inbördeskriget i Kongo-Kinshasa blir allt mer impopulär i landet. Året därpå bildas oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC).

2000-talet

I februari 2000 förlorar Robert Mugabe en folkomröstning om en ny författning som skulle ha stärkt hans makt. En jordreform lanseras och så kallade krigsveteraner börjar med våld ta över vita storjordbrukares gårdar. Flera bönder mördas. Storjordbruken ges senare som politisk belöning till Mugabes närstående och regeringspartiets sympatisörer.

2002 utesluts Zimbabwe ur Samväldet efter presidentvalet då Robert Mugabe vinner. Valet bedöms av observatörer som riggat.

2008 vinner oppositionsledaren Morgan Tsvangirai och MDC första valomgången i presidentvalet. Inför andra valomgången i juni rapporteras om allt våldsammare trakasserier mot oppositionens anhängare. En knapp vecka före valet hoppar Tsvangirai av, med hänvisning till det tilltagande våldet.

2009 bildar Robert Mugabes Zanu-PF en samlingsregering med MDC. Mugabe är fortfarande president och Morgan Tsvangirai blir premiärminister. Regeringen håller ihop till 2013.

2010-talet

2017 i november tar Zimbabwes militärledning över den statliga radio- och tv-stationen ZBC och meddelar att en insats pågår "mot kriminella" i kretsen kring presidenten. Snart framkommer uppgifter som pekar på att Robert Mugabe hålls i husarrest.

Källor: BBC, NE

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset