Kommer du alltid en aning för sent? Vi är alla tidsoptimister – speciellt chefer – enligt ny forskning. Så här får du en lugnare vardag.

Urban Brådhe

Petra Brask är effektivitetskonsult och expert inom området personlig planering. ”Börja inte morgonen med att kolla mejl. Prova i stället att göra det som annars skulle ligga och gnaga på ditt samvete. Sätt av tid till de viktigaste punkterna på din att göra-lista först och se till att du får vara ostörd en stund. Sedan kan du vara tillgänglig för hela världen om du vill.”

Tidsoptimister är vi allihop – och ironiskt nog är personer i maktpositioner sämst på att planera sin tid, enligt nya studier från The University of Kent i Storbritannien.
– Enligt forskning i kognitiv psykologi är vi alla tidsoptimister. Faktum är att personer som lider av depressioner ofta gör de mest realistiska tidsuppskattningarna. I det moderna samhället vill vi hinna så mycket som möjligt, därför tar vi vissa risker med tiden, chansar helt enkelt, säger Sven Bölte, professor vid Karolinska Institutet.

Ett annat vanligt misstag är att vi underskattar hur mycket tid för oförutsedda händelser vi har. Kan det vara så att du i ren självbevarelsedrift inte vill se hur mycket tid som går till oförutsett? Kan det kännas psykologiskt tungt att inse vad du använder tiden till?
– Prova att skriva ner vad du gör under en vecka och hur lång tid varje sak tar. Då får du en ganska bra insikt om vad du kan behöva förändra och påverka. En sådan insikt skapar förståelse för vilka marginaler du kan behöva, säger Petra Brask, effektivitetskonsult.
 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset