Tilda höll på att mista livet efter ett fall från en studsmatta. I dag har familjen köpt en ny med skyddsnät runtom.
Tilda höll på att mista livet efter ett fall från en studsmatta. I dag har familjen köpt en ny med skyddsnät runtom.

Tilda hoppade studsmatta och fick mjälten mosad. Om familjen inte hade tagit henne till sjukhuset i tid hade hon kanske inte överlevt. "Hon bara skrek och skrek av smärta", säger mamma Jessica Janholm.

Familjen Janholm från Växjö köpte studsmattan 2001 och fram till i påskas har den varit en populär leksak bland de sex barnen, skriver Expressen.

På påskafton var familjen bortbjudna och skulle strax bege sig hemifrån. Mamma Jessica befann sig då inne i huset och dottern Tilda var ute i trädgården och hoppade på studsmattan med sin 13-årige storebror.

– Plötsligt hörde jag Tilda skrika, hon hade flugit upp i luften och landat hårt på magen, säger Jessica till Metro.

►LÄS MER: 6 000 barn skadas på studsmattor varje år

När hon och hennes man sprang ut på tomten, låg Tilda på marken och grät. Hon var alldeles röd på magen. Studsmattan saknade ett skyddsnät och när storebrodern hade hoppat till, flög Tilda först mot den hårda stålkanten och sedan av mattan.

– Trots att vi gav henne Alvedon hade hon så ont så hon kunde knappt gå, hon bara skrek och skrek, säger Jessica.

Familjen insåg snabbt att dotterns tillstånd var allvarligt och ringde därför ambulansen. Väl på sjukhuset konstaterade läkarna att mjälten var mosad.

– Om höljet kring mjälten hade spruckit hade blodet runnit rakt ut i magen och då hade hon kunnat dö på bara några timmar enligt läkarna, säger Jessica.

Tilda lades in på intensiven och där fick hon stanna för övervakning i tre dagar.

– Jag var helt förstörd och jätteorolig för att hon inte skulle klara sig. Min man var så förbannad och lovade att skära sönder studsmattan när vi kom hem, vilket han också gjorde.

►LÄS MER: Studsmatta större hot än trafiken 

En tid efter olyckan fick Tilda varken hoppa, cykla eller leka. Minsta lilla smäll mot magen hade kunnat leda till en sprucken mjälte.

I dag har hon återhämtat sig och även om familjen svor att de aldrig skulle köpa en till studsmatta, tjatade barnen till sig en ny.

– Man kan inte gå och vara rädd hela tiden. Och den nya studsmattan har ett skyddsnät så nu kan de inte göra sig illa på samma sätt, säger Jessica.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset