Katarina Görts Öberg jobbar med att hjälpa folk med en oönskad sexualitet.
Katarina Görts Öberg jobbar med att hjälpa folk med en oönskad sexualitet.

En av fyra som ringer fantiserar om sex med barn, en av fem om att tvinga någon till sex. Katarina Görts Öberg jobbar med hjälplinjen för dem som har tappat kontrollen över sin sexualitet.

Dagligen tar de emot samtal från människor som behöver hjälp med sin sexualitet. Människor som är oroliga att de ska begå en olaglig handling.

– De är oftast väldigt motiverade till hjälp när de ringer, säger psykologen och psykoterapeuten Katarina Görts Öberg.

Hon arbetar med den nationella hjälplinjen Preventell som drivs av Centrum för andrologi och sexualmedicin, CASM, vid Karolinska universitetssjukhuset. Hit kan folk ringa anonymt för att få hjälp.

– Ungefär en fjärdedel av dem som ringer berättar att de har ett sexuellt intresse som riktar sig mot barn.

LÄS MER: Erik har sex med djur: "Jag följer inte lagen"

Enligt CASM:s slutrapport från förra året är drygt nio av tio som ringer in män. Ungefär hälften lider av ett hypersexuellt beteende eller sexmissbruk. Var femte fantiserar om att tvinga någon till sex, nästan hälften av dessa tänder på barn. Var tionde person uppger att de redan tvingat någon till sexuella handlingar en eller flera gånger.

Vad gör ni när någon ringer?

– Vi lyssnar och försöker motivera dem att komma till vår mottagning och träffa en behandlare som kan hjälpa. Bor man inte i Stockholm hänvisar vi till någon vårdinstans där personen bor, säger Katarina Görts Öberg.

Går det att ”bota” en pedofil?

– Man brukar säga att man kan behandla och lära sig att kontrollera intresset som riktar sig mot barn, att man förstår i vilka situationer som beteendet triggar igång.

LÄS MER: Fia: Hemliga tecknet i handen – en nödsignal för slagna kvinnor

Därefter gäller det att stärka det som skyddar individen från att leva ut sitt sexuella intresse mot barn.

– Det handlar till exempel om att vara i sammanhang och grupper där man trivs och känner sig behövd. Det gäller att få kontroll över riskfaktorer och stärka de skyddande faktorerna, säger Katarina Görts Öberg.

Det går att ringa helt anonymt till Preventell. Men om någon kommer till mottagningen och berättar om till exempel sexuella övergrepp mot barn har personalen anmälningsplikt.

– Så fort man blir orolig över att ett barn far illa har man den skyldigheten.

Tror du att ni har förhindrat sexuella övergrepp?

– Ja, det tror vi. När man jobbar förebyggande ska man jobba mot och tro på det som inte har hänt, säger Katarina Görts Öberg.

►LÄS MER: Fia: Jag trodde aldrig att jag skulle bli våldtagen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset