Jalle Jungnells lag tog brons i rullstolscurling 2006. Helene Ripa blev ensam svensk guldmedaljör i Sotji 2014.
Jalle Jungnells lag tog brons i rullstolscurling 2006. Helene Ripa blev ensam svensk guldmedaljör i Sotji 2014.

De tolfte paralympiska vinterspelen pågår för fullt. Har du inte riktigt koll på hur det brukar gå för Sverige? Här är de svenska resultaten från de sex senaste.

Sotji 2014

Svenska medaljer: Ett guld, två silver och ett brons.

19 olympier representerade Sverige i Sotji. Vi hade svenska utövare i fyra av de fem idrotterna som finns inom den paralympiska världen: Parahockey, alpin skidåkning, rullstolscurling, längdskidor och skidskytte.

Helene Ripa tog Sveriges enda guld i Ryssland, på längdskidornas 15-kilometerslopp. Tillsammans med Zebastian Modin tog Ripa också silver i stafetten. Modin tog själv silver i sprinten och brons i herrarnas distanslopp.

2014 var första, och hittills enda gången, som Ryssland var värd för ett paralympiskt spel.

Vancouver 2010

Svenska medaljer: Två brons.

I Kanada hade Sverige utövare i samtliga fem idrotter – och 24 tävlande totalt. 13 av dem var debutanter.

Zebastian Modin, den dubbla silvermedaljören i Sotji, var 15 år och tog brons i sprinten i sin olympiska debut. Det andra bronset togs om hand av landslaget i rullstolscurling.

Den då 52 år gamla Håkan Axelsson var hela spelens äldsta debutant. Längdskidåkaren kom på en tionde plats på distansen 10 kilometer. Jens Kask från Sveriges parahockeylag bar det svenska fanan under invigningen i BC Place.

Sveriges Jalle Jungnell under bronsmatchen mot Norge i rullstolscurling i Turin.

Turin 2006

Svenska medaljer: Ett brons.

Ett svagt svenskt olympiskt spel. Sverige skickade 17 utövare och tävlade i fem idrotter, men det vara bara rullstolscurlinglaget som lyckades ta medalj med sitt brons. Det var första gången någonsin som den sporten fanns med på det olympiska programmet. Curlingslandslagets Rolf Johansson var också den som bar den svenska fanan på invigningen.

Den ukrainska skidåkaren Olena Iurkovska tog hela åtta medaljer i längdskidor och skidskytte – det var hon bäst med under hela spelen. Ryssland tog 33 medaljer totalt och var med det den bästa nationen i Turin.

LÄS MER: Tung start för svenska Paralympics-truppen

Salt Lake City 2002

Svenska medaljer: Sex silver, tre brons.

Sverige representerades av 19 utövare i samtliga fyra grenar på programmet 2002.

Bäst gick det för Ronny Persson som tog tre silver och ett brons i de alpina tävlingarna. Cecilia Paulsson tog två silver, också hon i alpint. Övriga svenska medaljer tog längdskidåkaren Emil Östberg med ett silver och ett brons, samt paraishockeylandslaget med sitt brons.

Den svenska fanan bars av paraishockeyspelaren Bengt-Gösta Johansson.

Nationerna Kina, Chile, Andorra, Kroatien, Grekland och Ungern tävlade för första gången i ett paralympiskt vinterspel.

Ronny Persson tog tre silver i Salt Lake City.

Nagano 1998

Svenska medaljer: Ett silver, fem brons.

Det var första gången som ett vinterparalympics ägde rum i Asien. Sverige skickade 24 tävlande i skidskytte, längdskidor, alpint och paraishockey.

Svenskarna lyckades ta medalj i samtliga grenar de ställde upp i. Torbjörn Ek tog silver i skidskytte och ett brons i längdskidor, Cecilia Paulson tog två alpina brons, Ronny Persson brons i störtloppet och paraishockeylaget i sin turnering.

Tyskland, med 44 medaljer totalt, vann medaljligan i Nagano. Skidåkaren Nils-Peter Kling bar den svenska fanan under invigningen.

Lillehammer 1994 

Svenska medaljer: Tre guld, tre silver och två brons.

27 svenska utövare var med tre guld och åtta medaljer totalt sett åttonde bäst i hela Paralympics 1994. Hemmanationen Norge vann medaljligan med 29 guld, 22 silver och 13 brons.

Åsa Bengtsson tog två alpina medaljer för Sverige – ett guld i slalom och brons i storslalom. Daniel Cederstam tog ett alpint silver och Torbjörn Ek silver i både skidskytte och längdskidor även här.

David Sundström vann guld i super-G och det svenska paraishockeylaget lyckades också ta hem guldmedaljen. Anne-Lie Gustafsson tog den sista svenska medaljen med sitt brons i längdskidor.

Fakta: Paralympics 2018

Paralympics 2018 äger rum i Pyeongchang i Sydkorea, där de Olympiska vinterspelen hölls tidigare i år. 670 atleter från 46 länder gör upp om medaljerna mellan den 9 och 18 mars.

Grenarna som det tävlas i är alpint, skidskytte, längdskidor, paraishockey, snowboard och curling.

Hela Sveriges trupp består av:
Zebastian Modin – längdsskidåkning och skidskytte
Aaron Lindström – Alpint: slalom, storslalom och super-G
Sveriges paraishockeylandslag
Sveriges mixlag i rullstolscurling

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om paralympics