Tim "Avicii" Bergling.
Tim "Avicii" Bergling.

Artisten Avicii har hittats död, skriver Dagens Nyheter.

Den svenska artisten Tim ”Avicii” Bergling har hittats död, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till hans presskontakt.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död. Han befann sig i Muscat, Oman och påträffades död under fredag eftermiddag lokal tid”, skriver Tim Berglings presskontakt, rapporterar DN.

Tim Bergling blev 28 år.

– Vi har uppgifter om att en svensk man i 30-årsåldern har dött i Oman. Vi kan inte säga mer än så, hans anhöriga är underrättade, säger Rasmus Eljanskog vid UD:s pressjour till Expressen.

Det är ännu oklart vad som orsakat dödsfallet.

Avicii har tidigare berättat i media om sina hälsoproblem som kommit med åren i rampljuset och den extrema livsstil som följt med, bland annat i en intervju med Billboard. Under perioder blev världsstjärnan inlagd på sjukhus och tvingades ställa en ett antal konserter på grund av hälsoproblemen. I mars 2014 genomgick han en gallblås- och blindtarmsoperation vilket även väckte spekulationer bland fansen om hans hälsa, som även Aftonbladet skrivit om. I september avbröt han allt turnerande, och enligt en talesperson vilade Avicii då upp sig i Stockholm.

I en frågestund på Twitter, berättade Avicii att han mådde bra men att han aldrig repade sig från sin operation och att han behövde vila upp sig på doktorns rekommendation.

– Det kändes precis som om jag skulle gå in i väggen om jag inte direkt stannade upp. Så det är det jag gör nu. Jag tar en längre paus för att bygga upp min styrka, sa Avicii då.

Men det är alltså ännu oklart om de tidigare hälsoproblemen har något att göra med Aviciis bortgång.

Hits och utmärkelser

Några av Aviciis mest kända låtar är Wake me up, Hey Brother, Levels, Waiting for love, Lonely Together (feat. Rita Ora) och Without You (feat. Sandro Cavazza).

Avicii har vunnit en rad priser:

2012 vann han en grammis för låten Levels, i kategorin ”Årets låt”.

2013 vann han musikexportpriset.

2014 vann han ytterligare en grammis som ”Årets artist”, platinagitarren, ”Grand Price” på Denniz Pop Awards och P3 Guld i ”Årets dans”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Avicii