Stockholm tingsrätt fäller nu mannen för våldtäkt och i andra hand för oaktsam våldtäkt.
Stockholm tingsrätt fäller nu mannen för våldtäkt och i andra hand för oaktsam våldtäkt.

En 35-årig man döms för att ha våldtagit sin Tinderdejt, ett ärende som Metro var först med att rapportera om. Domen är den första under samtyckeslagen sedan den trädde i kraft 1 juli i år.

Mannen och kvinnan, som tidigare var helt okända för varandra, hittade varandra via dejtingappen Tinder och bestämde sig för att ses på en dejt, något som Metro rapporterat tidigare. De träffades i Stockholm i början på september.

Mannen var vid tillfället på affärsresa i Sverige.

Direkt efter att våldtäkten ägt rum ska mannen i konversation med kvinnan i dejtingappen gett uttryck för att det sexuella umgänget mellan parterna inte var frivilligt från kvinnans sida, enligt åtalet.

Konversationen användes som en del av bevisningen under rättegången.

Ett års fängelse

Stockholm tingsrätt fäller nu mannen för så kallad ”oaktsam våldtäkt”. Det är den första fällande domen sedan samtyckeslagen trädde i kraft 1 juli i år.

– Han dömdes för oaktsam våldtäkt, vilket tillkom i och med den nya samtyckeslagen. Det är väldigt intressant, säger målsägandebiträdet Baharak Vaziri.

LÄS MER: Samtyckeslagen träder i kraft – här är allt du behöver veta

Baharak Vaziri berättar att ”oaktsamhet” innebär att den tilltalade måste försäkra sig om att det legat ett samtycke i varje delmoment och att om det under någon omständighet varit tvetydigt skulle mannen ha försäkrat sig, vilket tingsrätten dömer att han inte har gjort. Därför fälls han.

– Jag och målsäganden är väldigt lättade. Jag har ju rott på fällande dom och jag är glad för att han fälldes för oaktsam våldtäkt.

Tog strypgrepp om kvinnans hals

I domen går bland annat att läsa att ”NN har genomfört samlag samt andra sexuella handlingar jämförliga med samlag med målsäganden som inte deltog frivilligt” och ”Målsäganden deltog i samlaget och de sexuella handlingarna som en följd av att NN tagit ett strupgrepp om målsägandens hals.”

Åklagaren yrkade även att mannen skulle utvisas från Sverige med förbud att återvända på tio år. Tingsrätten delade inte den meningen, men dömer nu mannen till ett års fängelse för våldtäkten.

LÄS MER: Advokat lanserar samtyckesapp – Massi Fritz varnar: ”låter farligt”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset