Sofia Dahlén fick rätt i Stockholms tingsrätt efter den uppmärksammade SL-domen.
Sofia Dahlén fick rätt i Stockholms tingsrätt efter den uppmärksammade SL-domen.

SL sökte upp Sofia Dahlén via ett Facebook-inlägg hon skrivit och gav henne böter för plankning på T-centralen. Men ett kvitto från en ICA-butik på Södermalm bevisar at hon inte var på platsen. Nu frias Sofia från SL:s anklagelser.

– Det känns så himla skönt och jag är lättad över att det här äntligen är över. Hela processen har varit jättejobbig och olustig, säger Sofia Dahlén efter att tingsrättsdomen fallit.

Det var i augusti förra året som händelseförloppet började. SL menar att de då stoppade Sofia utan giltig biljett på T-centralen i Stockholm, och att hon vägrade visa upp id-handling och sedan försvann från platsen. En av kontrollanterna ska senare ha spårat upp Sofia via Facebook-gruppen ”Här befinner sig SL-kontrollanterna”, där gruppens medlemmar varnar resenärer för biljettkontroller.

LÄS MER: SL hittade Sofia via Facebook-inlägg och gav henne böter – ”känns obehagligt”

Spårade upp personuppgifter

Via facebook-inlägget som Sofia skrivit i gruppen ska SL sedan ha letat fram hennes personuppgifter och skickat hem en bot till Sofias bostadsadress.

– Det är så himla märkligt att ett offentligt finansierat bolag som ska föra folk i Stockholm samman samtidigt ägnar sig åt den här typen av uppsökande arbete. Det känns rent av obehagligt, säger Sofia Dahlén.

Sofia själv har hela tiden menat att hon inte varit på T-centralen vid det aktuella tillfället, och att SL måste ha blandat ihop henne med någon annan. När hon vägrade betala boten valde SL att ta ärendet till rätten, som nu alltså dömer till Sofias fördel.

Kvitto från ICA blev viktigt bevis

Vid rättegången åberopade Sofia bland annat bevisning via platstjänster i sin mobil som visade att hon inte var på T-centralen. SL:s försvar menade då att hon kan ha flera mobiltelefoner.

–De vägrade ge sig. Jag fick nästan känslan av att SL tror att de är poliser i en mordutredning och att de ser alla som reser med dem som kriminella. Tack och lov kunde jag visa upp ett kvitto från en ICA-butik på Södermalm som bevisade att jag inte var på platsen vid tidpunkten, säger Sofia Dahlén.

LÄS MER: ”Jag vägrar ta ansvar för dig som plankar”

I domen skriver tingsrätten att det förvisso inte går att utesluta att Sofia kan ha fått en bot på T-centralen och sedan snabbt tagit sig till Södermalm där hon handlat på ICA, men att ”det framstår som mer sannolikt att biljettkontrollanterna har identifierat en okänd person som är mycket lik Sofia Dahlén”.

”Tar cykeln i fortsättningen”

Sofia slipper nu betala sin planknings-bot, och får 1400 kronor i ersättning för förlorat arbete. Pengar hon nu kommer använda för att rusta upp sin cykel.

– Jag tänkte jag skulle passa på att cykla och undvika SL så länge jag kan, säger hon.

Metro har sökt SL för en kommentar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset