Tintin gjorde mig  till antirasist
Tintin gjorde mig till antirasist

I Blå Lotus samtalar Tintin och den unge Tchang vid flodkanten och inser att kineser har lika grova fördomar om européer som européer har om kineser. Det enda de vet säkert är att ”vi människor känner varandra för dåligt”. Just där och då lärde jag mig att andra seder, bruk och färger inte ger en människa mindre värde. Tintin gjorde mig till antirasist.

Den konstnärlige ledaren för Kulturhusets barn- och ungkulturverksamhet, Behrang Miri, vill rensa ut Blå Lotus och alla andra Tintinalbum från biblioteket, för de ger den rasistiska bilden att ”afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor”. Det var bara början på utrensningarna, hotade Miri i Dagens Nyheter: ”All barnbokslitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur”, sade han, och menade att barnen ska ha förebilder som Pippi och Emil i stället.

Frågan är om Miri har läst dem. Om barnen lyssnar på en kort talbok ur Pippi i Söderhavet hör de Astrid Lindgren säga ”neger” 17 gånger på 45 minuter medan Pippis far koloniserar Kurrekurreduttön. Det hade nog också försvunnit från hyllorna när Miri väl hunnit dit. Frågan är vad som hade blivit kvar, om inte Kulturhuset hade rivit upp beslutet efter en storm av kritik.

Å andra sidan har Miri knappast läst Tintin heller. För då hade han vetat att det inte finns några flygande mattor i serien, och att den ofta inkännande och kunnigt berättar om andra folkgrupper, ur deras perspektiv. Han hade förstått att bilden av primitiva afrikaner finns i ett album, Tintin i Kongo – som inte ens fanns på Kulturhusets ungdomsbibliotek.

Men inte heller där var det någon medveten rasism, inget uppsåt att hetsa mot kongoleser. Det var ett mycket tidigt album och Hergé har berättat att han inte visste något om afrikaner, utan litade på det andra sade om dem. Det är därför sidorna bågnar av obehagliga, koloniala fördomar. För att européerna helt enkelt tyckte så på den tiden. På samma vis som svenskar sade ”neger” på Pippis tid.

Är det rätta sättet att hantera denna mörka historia att tömma våra bibliotek och muséer? Att rensa ut litteratur påverkad av kolonialism, kommunism eller militarism? Att ge unga bilden att vi alltid har varit kloka och upplysta? Min erfarenhet är att det bästa sättet att tala med barn om traditionella fördomar är att peka på det i läsningen. Det är ett sätt att få upp ögonen för att vi ibland tar miste, och att vi även i dag har fördomar som eftervärlden kommer att döma ut.

Om jag inte visste bättre skulle jag tro att det var Sverigedemokraterna som betalade alla de här självutnämnda antirasisterna, som förlöjligar vår tids viktigaste kamp genom att hela tiden jaga spöken. Erbarmliga plattfötter, som kapten Haddock skulle ha sagt.

+ Bokmässan i Göteborg. Är äntligen på väg till årets stora happening för oss litteraturnördar. Som Roskildefestivalen för författare och bibliotekarier.

Saudiaffären. Nu bekräftat att statliga myndigheten FOI bildade bulvan-företag och militära under-
rättelsetjänsten lånade ut skattepengar för att bygga vapenfabrik åt saudidiktaturen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset