I Attawapiskat utlystes katastrofläge i våras efter en rad självmord bland ursprungsbefolkningen. Arkivbild.
I Attawapiskat utlystes katastrofläge i våras efter en rad självmord bland ursprungsbefolkningen. Arkivbild.

En tioårig flicka har tagit sitt eget liv i en fattig avlägsen del av Kanada. Självmordet är det senaste i en våg som har drabbat den fattiga ursprungsbefolkningen.

Tre flickor i åldern 12–14 har begått självmord i provinsen Saskatchewan bara den senaste månaden, enligt lokala medier.

I april utlyste lokala myndigheter katastrofläge efter att elva personer i Attawapiskat i Ontario försökte ta sina liv under ett och samma dygn. Månaden före rapporterades 28 självmordsförsök och räknat från september förra året var antalet uppe i över hundra.

I provinsen Manitoba drabbades ett annat fattigt samhälle av ett stort antal självmord bland unga i våras. Fem tonåringar och en ung mor tog sina liv under loppet av några veckor. Samtidigt rapporterades fler än 140 självmordsförsök under de föregående månaderna i samma samhälle, där 8 000 personer bor.

Självmord är ett stort problem bland Kanadas ursprungsbefolkning och försöken att ta sitt eget liv söker sig inte sällan långt ner i åldrarna. Ursprungsfolket – som utgör ungefär fyra procent av Kanadas befolkning – är i högre utsträckning än andra drabbade av fattigdom, kriminalitet och missbruk, och löper fem till sju gånger högre risk att begå självmord.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset