Jeff Hall lärde sin son att använda vapen. Sköts på soffan i sitt hem, sonen åtalad för mord.
Jeff Hall lärde sin son att använda vapen. Sköts på soffan i sitt hem, sonen åtalad för mord.

En tioårig pojke i USA har, enligt polisen, skjutit sin pappa med ett handeldvapen. Vid fyratiden på morgonen den 1 maj förklarade ambulanspersonal Jeff Hall död, liggandes på soffan i sitt vardagsrum. Polisen säger att pojken avsiktligt mördade sin pappa, men motivet bakom är fortfarande inte helt klarlagt, skriver New York Times.

Jeff Hall ägnade sitt liv åt Den Nationalsocialistiska Rörelsen (NSM), USA´s största nynazistiska parti. Jeff Hall, som ledde en del av partiet i Riverside, Kalifornien, öster om Los Angeles, hade förutspått att hans politiska aktiviteter - i en värld full av hat, misstänksamhet och våld - skulle leda till hans död, skriver New York Times.

Tioåringen, som enligt polisen, mördade sin pappa, uppfostrades i samma anda som det parti pappan tillhörde och Jeff Hall skröt om att han lärde sin son att använda vapen. Jeff Hall var en stigande kraft inom partiet och hans hem i Riverside tjänade som rörelsens högkvarter i södra Kalifornien. Under senare år hade Jeff Hall och andra medlemmar iscensatt demonstrationer som utlöste gatustrider i flera stater. New York Times skriver att Jeff Hall efter ett gatuslagsmål, iklädd en svart nazistuniform, ska ha sagt "Det här är varför jag gick med i NSM. Vilken kväll. Jag kan inte vänta tills morgon!".

Sonen har åtalats som minderårig för mord och ska upp i domstol i slutet av månaden. Enligt hans advokat kommer han att åberopa sinnessjukdom. Pojken och hans yngre syster har varit föremål för en bitter vårdnadstvist där Jeff Hall och hans första fru anklagat varandra för en serie övergrepp. Jeff Hall fick så småningom vårdnaden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset