Migranter och flyktingar räddas under en insats på Medelhavet. Arkivbild.
Migranter och flyktingar räddas under en insats på Medelhavet. Arkivbild.

Tio döda människor har hittats på en gummiflotte utanför Libyens kust, meddelar italienska kustbevakningen. Sammanlagt har nästan 2 200 människor räddats vid 16 olika räddningsinsatser på Medelhavet under lördagen, skriver kustbevakningen i ett pressmeddelande. 13 av de 16 fartygen som var fulla med migranter var gummibåtar.

I hamnen i Trapani på västra Sicilien finns samtidigt efter en tidigare insats till havs tolv döda migranter, skriver nyhetsbyrån Ansa. Tre av dessa dödsoffer är barn, varav ett nyfött; mamman överlevde. 428 migranter undsattes i den insatsen och sattes i land på Sicilien i morse. Bland de räddade finns både ensamkommande barn och sju gravida kvinnor.

Enligt International Organization for Migration (IOM) har 4 220 migranter och flyktingar omkommit på Medelhavet fram till den 4 november i år. Det är redan den högsta siffran under något år som det finns statistik för och uppskattningsvis 725 fler än under motsvarande period i fjol – då fler än dubbelt så många människor flydde över Medelhavet till Europa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset